30. jun 2023 18:26

Bregu: Pristupanje Digitalnoj Evropi je veliki korak za ekonomije u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bregu: Pristupanje Digitalnoj Evropi je veliki korak za ekonomije u regionu

Foto: TANJUG/MIT/ MARINA JANČEVIĆ

BRISEL - Pristupanje četiri ekonomije iz regiona, Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore programu Digitalna Evropa, predstavlja veliki napredak koji im otvara mogućnosti korištenja programa vrednog gotovo 7,5 milijardi evra, poručila je danas generalka sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Maljinda Bregu.

''Ono što se nekada činilo skoro utopijskim je od 2021. godine, kada su ukinuti troškovi rominga u regionu, postalo stvarnost'', rekla je Bregu.

Ona je poručila da je najvažniji korak u jačanju ključnih digitalnih kapaciteta u našem regionu postepeno uvođenje politika i programa EU, saopštio je RCC.

''Savet za regionalnu saradnju je spreman da bude platforma za oblikovanje ove smelije i naprednije vizije integracije koja vodi približavanju našeg regiona Evropskoj uniji'', rekla je ona.

Ranije danas u Briselu, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović, potpisao je Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu Evropske unije Digitalna Evropa, za period do 2027. godine.

Na osnovu tog sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja punopravnih članica Evropske unije kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU i to u nekim od sledećih oblasti digitalizacije: veštačka inteligencija, računarstvo visokih performansi (High Performance Computing - HPC), napredne digitalne veštine i razvoj i primeni digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti.