20. jul 2023 16:48

Gradilište "Airport garden" zatvoreno dok se ne sanira šteta zbog pada kranova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradilište "Airport garden" zatvoreno dok se ne sanira šteta zbog pada kranova

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Gradilište "Airport garden" na Novom Beogradu, na kome su sinoć tokom snažne oluje pala dva krana, zatvoreno je i obustavljeni su radovi, dok se ne sanira šteta, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na gradilištu stambeno-poslovnih objekata ''Airport garden'', na Novom Beogradu, sinoć oko 20.30 časova, u vreme kada su duvali olujni vetrovi i vladale vremenske nepogode, došlo je do pada dve građevinske stubne dizalice, a u trenutku pada kranova nisu se izvodili radovi i nije bilo povređenih lica, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, danas je Prvo odeljenje inspekcije rada u Beogradu od glavnog izvođača radova "Gradina'" doo Zemun, dobilo pisanu informaciju da je gradilište ''Airport garden'' zatvoreno i da su obustavljeni radovi, dok se ne sanira šteta i to je utvrđeno inspekcijskim nadzorom koji je obavljen.

Prema izjavi odgovornog lica, juče su zaposleni na gradilištu, uključujući i rukovodioce građevinskih stubnih dizalica, u 17.00 časova završili posao i napustili gradilište, dodaje se u saopštenju.

Inspekcija rada je u okviru domena svoje nadležnosti obavila nadzore na gradilištu ''Airport garden'', a veštačenjem stručnjaka građevinske struke se može utvrditi razlog pada kranova.

"Na predmetnom gradilištu inspekcija rada je po službenoj dužnosti vršila nadzore dana 6.aprila i 18.jula ove godine. Prilikom vršenja nadzora utvrđeno je da poslodavac-vlasnik kranova ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno da za kranove zatečene na gradilištu poseduje važeće stručne nalaze izdate od strane pravnog lica sa licencom kao dokaz da su kranovi bezbedni za upotrebu. Takođe, utvrđeno je da su rukovaoci građevinskih stubnih dizalica stručno osposobljeni i da su osposobljeni za bezbedan i zdrav rad" navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, na tom gradilištu glavni izvođač radova je privredno društvo ''Gradina'' doo Zemun, a radove na podizanju i prenosu građevinskog materijala obavlja privredno društvo ''SMB mehanizacija i transport'' doo iz Subotice, koje je i vlasnik građevinskih stubnih dizalica.