25. jul 2023 18:57

Goran Vesić: Prekidamo nakaradnu politiku konverzije; Prodat samo objekat Sava centra, ne i okolno zemljište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Vesić: Prekidamo nakaradnu politiku konverzije; Prodat samo objekat Sava centra, ne i okolno zemljište

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas u parlamentu da su neistiniti navodi da se nekome "poklanjaju milijarde" ukidanjem konverzije uz naknadu i da se time šteti državnom budžetu i istakao da je smisao izmena Zakona o planiranju i izgradnji upravo suprotan – da se podsticanjem gradnje na skoro 5.000 lokacija doprinese uvećanju BDP-a, kako bi država dodatno ekonomski ojačala.

Vesić je, odgovarajući na kritike opozicije po pitanju ukidanja konverzije uz naknadu, uz tvrdnje da se time nanosi šteta državi, istakao da je to "bezočna laž", jer se pokazalo da je za 12 godina naplaćeno samo 30 miliona evra od konverzije, dok će se ubuduće u budžet sliti sredstva od otključanih 5.000 lokacija za gradnju, kroz poreze, doprinose i takse.

"Od svega što se predlaže izmenama Zakona, od obavezne polise osiguranja, uvođenja elektro-punjača, energetskih pasoša, sertifikata zelene gradnje, obaveznog dokaza o kretanju građevinskog otpada, veće transparentnosti i lakšeg dolaska do dozvole, vidim da neke ovde žulja samo konverzija, pa šire neistine", primetio je ministar.

Prodat je samo objekat Sava centra, a ne i okolno zemljište

Ministar Vesić poručio je danas narodnoj poslanici Dveri Radmili Vasić da se prvo dobro informiše pa da tek onda kritikuje i naveo da je Sava centar prodat na javnom tenderu, a da zemljište oko tog objekta nikada nije bilo predmet prodaje. Vasić je na sednici republičkog parlamenta rekla da je Sava centar prodat za 17,5 miliona evra, a da se ni dan danas ne zna šta je sa zemljištem uz taj objekat i upitala zbog koga se donose izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

"Sava centar je prodat na javnom tenderu na koji je mogao svako da se javi i da ponudu. Prodat je objekat i ništa više. I još nešto, gospođo Vasić, predmet konverzije po sadašnjem zakonu koji se ukida može da bude samo objekat koji je kupljen iz privatizacije ili stečaja. Sava centar jer kao državna svojina prodat na tenderu tako da ni po sadašnjem zakonu Sava centar ne bi bio predmet konverzije”, poručio je Vesić.

On je naveo da je zemljište oko Sava centra, odnosno parking, zakupljeno od Direkcije za imovinu Republike Srbije i da se taj zakup državi plaća. Istakao je da je u Sava centar do sada uloženo više od 100 miliona evra i da će kada bude završena njegova rekonstrukcija, kongresni kapacitet biti između 5.000 i 7.000 zbog čega će, dodao je, Beograd imati potrebu da izgradi tri-četiri nova hotela visoke kategorije "jer ćemo imati kongresne turiste".