2. avgust 2023 14:18

Proširena ponuda voća i povrća bez ostataka pesticida u Delezovim trgovinama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Proširena ponuda voća i povrća bez ostataka pesticida u Delezovim trgovinama

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Maloprodajni lanac Delez Srbija, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, proširio je asortiman proizvoda bez ostataka pesticida.

U okviru koncepta "Bez ostataka pesticida" prethodno su se proizvodile samo dinja i lubenica, koje su bile obeležene zvaničnim žigom garancije.

Od sada, kako je javnosti predstavljeno na Oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta "Radmilovac" u Beogradu, asortimanu su pridružene trešnje, maline i pakovana salata.

Rukovodilac kvaliteta i integriteta proizvoda kompanije Delez Srbija Nemanja Nenić rekao je da je vizija da zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom i dobavljačima nastave širenje ponude voća i povrća bez ostataka pesticida, gde god je to moguće, u skladu sa standardima uzgoja i proizvodnje.

Kako kaže, u ovom trenutku već se radi na analizama za određene sorte jabuka i bundeve.

"Ovim konceptom radi se jedna blagotvorna stvar za tržište, jer se uvode nove tehnologije i novi standardi, kada su u pitanju domaći i lokalni proizvođači voća i povrća", rekao je Nenić.

 

Koncept "Bez ostataka pesticida", kako ističu iz kompanije Delez, jeste pristup koji podrazumeva proveru dobre poljoprivredne prakse kod primarnih proizvođača, zajedno sa laboratorijskim analizama, koje imaju za cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida.

Poljoprivredni fakultet omogućava poljoprivrednim proizvođačima da dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije "Bez ostataka pesticida" - ukoliko zadovolje stroge kriterijume.

Prema rečima dekana Dušana Živkovića, razvijen je novi koncept upravljanja bezbednošću hrane.

Kako kaže, ovim se značajno podižu standardi u lancu snabdevanja hranom, a korist imaju primarni proizvođači, potrošači i društvo.

"Srbija je poljoprivredna zemlja, hteli mi to da priznamo ili ne. Smatram da je ovo dobar podstrek da se u tom smislu radi i gradi", ocenio je Živković.

 

Direktorka dobavljačke firme Agro Bel, Ana Bošnjak, istakla je da je postignut visok standard kvaliteta i bezbednosti proizvoda, poput maline, čija je proizvodnja, kako kaže, zahtevna sama po sebi.

"Usaglašavanje sa ovim standardom je velik korak napred u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Potrudili smo se da napravimo proizvod koji je podjednakog kvaliteta i roka trajanja i uspeli smo", izjavila je Bošnjak.

Kako je najavila, u planu je da od sledeće sezone u ponudi bude i kupina.