24. avgust 2023 10:36

Jelena Tanasković: Eutanazirano 31.400 svinja, uskoro odjava zaraze u osam mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Tanasković: Eutanazirano 31.400 svinja, uskoro odjava zaraze u osam mesta

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U Srbiji je do sada zbog afričke kuge svinja eutanazirano 31.400 svinja, izjavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i dodala da to i nije veliki broj budući da u zemlji ima oko dva i po miliona ovih životinja.

"Stanje je takvo da je zaraza afričkom kugom, otkada se ona pojavila proglašena u 45 jedinica lokalne samouprave, u 10 jedinica je već odjavljena, a u osam će to biti urađeno u narednih pet dana", rekla je Tanaskovićeva.

Ona je navela za Pink da se paralelno pojavljuju nova žarišta i da se sada naročito prati situacija u pojasu uz reke Savu i Drinu.

Proverom utvrđene nepravilnosti na 99 parcela

Tanasković je izjavila da je od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost uočena na njih 99.

Ona je govoreći o lažnim prijavama za subvencije poljoprivrednicima po hektaru navela da je od tih 99 parcela, 81 potpuno nepoljoprivredna, jer se na njima ništa ne gaji, dok se nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu a prijavili drugu.

"Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede a zapravo se poljoprivredom ne bave. Sada nas čeka registar životinja i razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana kako bi inače mogli da isplaćujemo je taj što proveravamo registar životinja, odnosno proveru svakog podnetog zahteva", rekla je ministarka gostujući na TV Pink.