27. avgust 2023 13:43

NALED predlaže tri nova rešenja za reformu neporeskih i parafiskalnih nameta

Izvor: TANJUG

podeli vest

NALED predlaže tri nova rešenja za reformu neporeskih i parafiskalnih nameta

Foto: NALED

BEOGRAD - U cilju stvaranja javnog registra neporeskih nameta i dalje reforme ovih i parafiskalnih nameta NALED je predložio više novih rešenja među kojima je i propisivanje obaveze organima da omoguće naplatu svih neporeskih nameta elektronskim putem na portalu eUprava, objavljeno je u najnovijem biltenu NALED-a.

"Time bismo indirektno napravili popis jer bismo imali evidenciju i iznose svih dažbina, kao i formule po kojima je utvrđena njihova visina. S druge strane, građanima i privredi bi bila ostavljena mogućnost da ih plaćaju i u pošti ili banci", izjavila je programska direktorka NALED-a Jelena Bojović.

Kada je reč o regulisanju naplate neporeskih dažbina koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, predlog NALED-a je da se propiše jedinstveni model odluke o lokalnim administrativnim taksama za svih 145 gradova i opština koje imaju ovlašćenje da naplaćuju neporeske namete.

Na taj način bi se, smatraju u NALED-u, ujednačila praksa uvođenja i određivanja visine taksi, a lokalne samouprave ne bi izgubile prihode, dok bi građani i privreda dobili transparentnost i predvidljivost troškova sa kojima se suočavaju.

Treći predlog, prema rečima Jelene Bojović, jeste da se podrži Republički sekretarijat za javne politike u daljem razvoju registra administrativnih postupaka i da se kroz taj registar svi postupci i za privredu i za građane uvežu sa taksama ili naknadama koje moraju da se plate.

Pritom je, istakla je ona, važno da i ovaj registar bude povezan sa portalom eUprava i uslugom ePlati.

Ideja NALED-a je kako se navodi u biltenu da se ova inicijativa realizuje fazno, odnosno da se najpre odabere jedna lokalna samouprava i državni organ za koje bi plaćanje neporeskih dažbina iz njihove nadležnosti bilo uvedeno na Portalu eUprava, pri čemu bi Kancelarija za IT i eUpravu razvila softversko rešenje za uslugu plaćanja.

Paralelno s tim bi trebalo izmeniti Zakon o budžetskom sistemu, uz propisivanje faznog pristupa po grupama organa za koje bi se uspostavio sistem elektronskog plaćanja neporeskih dažbina u periodu od dve godine.

U NALED-u smatraju da bi uspostavljanje mogućnosti elektronskog plaćanja taksi i naknada na portalu eUprava otvorilo prostor i za izradu analitičkog alata koji bi omogućio automatsku evidenciju svih taksi, naknada i drugih neporeskih dažbina kao i detaljnije analize troškova sprovođenja postupaka ili pružanja određene usluge od strane korisnika javnih sredstava, u cilju daljeg unapređenja važećeg sistema neporeskih dažbina.

Ističu i da su u okviru „Projekta za reformu neporeskih prihoda“, NALED, kompanija KPMG, Institut "Mihajlo Pupin" i Partner solutions utvrdili da su takse, naknade i druge neporeske dažbine propisane u oko 500 različitih zakona, kao i u oko 400 odluka lokalnih samouprava.

Nameta u nadležnosti republičkog nivoa vlasti ima više od 1.200, dok je broj dažbina koje naplaćuju lokalne samouprave nepoznat, pošto sve odluke o lokalnim administrativnim taksama nisu javno dostupne.

Među neporeskim dažbinama najbrojnije su takse, 75 odsto od ukupnog broja, iako čine samo 25 odsto ukupno naplaćenih prihoda.