11. septembar 2023 17:37

Ministarstvo građevinarstva dalo saglasnost za obnovu Temerinskog puta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo građevinarstva dalo saglasnost za obnovu Temerinskog puta

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

NOVI SAD - U Pokrajinskoj vladi danas je potpisan Ugovor o prenosu novčanih sredstava između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Puteva Srbije za rekonstrukciju puta od Temerina do Bečeja.

Finansirana će biti i izrada plana detaljne regulacije, idejnog rešenja i projekta, kao i pratećih studija i elaborata, za izgradnju obilaznice na trasi auto-puta E-75 (petlja Sever) – Novi Sad – Veternik – Futog – Begeč – Gložan – Čelarevo – Bačka Palanka.

Reč je o projektima vrednim 250 miliona dinara od čega je ovim ugovorom Pokrajinska vlada obezbedila 125 miliona dinara, i još toliko Vlada Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovali su potpisivanju ugovora, a zatim su obišli radove na državnom putu Petrovaradin-Sremski Karlovci za koji je Pokrajinska vlada obezbedila 307 miliona dinara.

Ministar Vesić je rekao da je bio i u poseti Novom Sadu i da ministrastvo u novosadske saobraćajnice ulaže skoro 500 miliona dinara

"Već su radovi u Ulici Kneza Miloša, u Venizelisovoj, a biće uradjen i put prema Veterniku. Osim toga radiće se mnoge saobraćajnice u Vojvodini. Znamo da se gradi brza pruga Novi Sad-Subotica, a biće rekonstruisane još dve regionalne pruge u Vojvodini, Reč je o paralelnoj pruzi sa brzom prugom – Pančevo – Kikinda – Subotica, i pruga Sombor – Vrbas", istakao je Vesić.

Ministar je naglasio da će nastaviti sa zajedničkim radom i uređenjem auto-puteva, brzih saobraćajnica i lokalnih puteva na teritoriji Vojvodine.

Dodao je da je gotovo 100 miliona evra uloženo u saobraćajnu infrastrukturu u Vojvodini.

Mirović je rekao da će zajedničkim novcem u naredne dve godine pripremiti projektnu dokumentaciju za izgradnju obilaznice, koja će omogućiti da u budućnosti kamioni više ne idu kroz Novi Sad.

"Vlada Srbije priprema izgradnju mosta između Bačke Palanke i Neština što će, zajedno sa obilaznicom oko Novog Sada, značiti za Novi Sad, Bački Petrovac, Bačku Palanku, Bač i za brojna sela koja će imati pristup brzoj saobraćajnici", rekao je Mirović.

Mirović i Vesić su najavili da će ove godine početi izgradnja auto-puta od Beograda do Zrenjanina, a kasnije od Zrenjanina do Novog Sada, a da će u narednim nedeljama početi I izgradnja "smajli" – brze saobraćajnice od granice naše zemlje sa Hrvatskom do granice sa Rumunijom, od Sombora do Srpske Crnje.

Radovi na rehabilitaciji Temerinskog puta, počeće obnovom deonice od raskrsnice sa Primorskom ulicom do kružnog toka kod Rodića, u dužini od oko dva kilometra, i obuhvatiće površinu od oko 30.000 kvadrata, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je istakao da je u poslednjih 11 godina, ukuljučujući i ovu, uloženo 16 milijardi dinara u putnu privredu, što je istorijsko izdvajanje budžetskih sredstava za održavanje saobraćajne infrastrukture, i čini Novi Sad danas umnogome drugačijim i privlačnijim mestom za život i rad.

U prilog tome, dodao je, svedoči činjenica da je, za ovu godinu obezbeđeno 3,15 milijardi dinara za putnu privredu.

"Radovi su u toku na mnogim lokacijama u gradu, a u narednim danima započinjemo rekonstrukciju Temerinskog puta. Zahvalan sam Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja koje je obezbedilo sredstva za rehabilitaciju kolovozne konstrukcije na Bulevaru kneza Miloša i Venizelisove ulice. Posebno me raduje činjenica da sam danas sa ministrom Vesićem dogovorio da će do kraja godine započeti radovi na rekonstrukciji Novosadskog puta", rekao je Đurić.