20. septembar 2023 07:29

Ministarka energetike u Japanu razgovarala о hidro potencijalima Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka energetike u Japanu razgovarala о hidro potencijalima Srbije

Foto: Tanjug video

TOKIO – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović sastala se danas u Tokiju sa japanskim ministrom za privredu, trgovinu i industriju Jasutošijem Nišimurom i upoznala ga sa ciljevima Srbije u procesu energetske tranzicije, kao i prioritetima u razvoju energetske infrastrukture, među kojima je razvoj hidro postrojenja i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Kako je istakla posle sastanka, Srbija sada koristi trećinu svojih hidro potencijala i izgradnja RHE Bistrice je prioritet, jer će obezbediti stabilno i pouzdano snabdevanje i omogućiti ubrzanu integraciju OIE u našoj zemlji – a time i naredak u ostvarivanju naših ciljeva u procesu dekarbonizacije.

„Imamo postojeće projekte koji su u završetku, sa japanskim kompanijama, sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, sa kojom smo juče razgovarali. Praktično je spremna i japanska vlada da nastavi da razgovara sa Srbijom – o ulaganjima u Srbiju, o pružanju znanja, tehnologija, transfera“, rekla je Đedović Handanović za Tanjug.

Kako je navela, konstatovano je da je povećana trgovinska razmena između Japana i Srbije i da je razgovarano o perspektivi dalje saradnje i mogućnostima uspostavljanja regionalne kancelarije japanske organizacije za spoljnu trgovinu.

Prema njenim rečima, to je izuzetno važna institucija, a odnosi dve zemlje su toliko sazreli u poslednjih nekoliko godina da se može razmišljati o budućim perspektivama.

„Za energetski sektor i dalje veoma važne investicije nas čekaju, pre svega u obnovljive izvore energije, u naše hidro potencijale. Japan takođe ima izuzetno razvijenu tehnologiju toplotnih pumpi, na koju i mi želimo da se oslonimo u budućnosti, pored razvoja i energije i sunca i vetra i hidro potencijala. U tom kontekstu smo sa ministrom pričali o mogućnosti da Japan podrži Srbiju i finansijski, ali i tehnološki, u smislu izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica“, istakla je ministarka.

Ministar Nišimura je rekao da je Srbija na geografski strateški važnom mestu, kao i da je saradnja sa našom zemljom izuzetno bitna, jer je Srbija najznačajnija i najveća zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, japanske kompanije su zainteresovane za projekte u hidro sektoru, kao i za razvoj toplotnih pumpi, u čemu imaju veliko iskustvo.