20. septembar 2023 11:12

Dušan Živković: Srbiji treba minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Živković: Srbiji treba minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana

Foto: TANJUG/EPS/ DANILO MIJATOVIĆ

ASAGO - Tokom posete Japanu, vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) AD Dušan Živković obišao je najveću reverzibilnu hidroelektranu (RHE) "Okutataragi" i istakao da je Srbiji za nezavisnost i sigurnost elektroenergetskog sistema potrebna minimum jedna nova RHE.

"Brži razvoj i veće učešće obnovljivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno, potrebna nam je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE „Okutataragi“, snage 1.932 megavata, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana", rekao je Živković, saopšteno je iz EPS AD.

On je istakao da je „Okutataragi“ najveća reverzibilna hidroelektrana u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija.

Živković je rekao da će iskustva Japana biti veoma korisna.

"Projekat reverzibilne HE „Bistrica“ za EPS je strateški i to je jedna od najvažnijih investicija. Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE „Bistrica“, planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za „pokrivanje“ oscilacija u radu OIE", rekao je Živković.

Uoči obilaska RHE „Okutataragi“ Živković je prisustvovao sastanku ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volju da podrže projekat izgradnje RHE „Bistrica“, navodi se u saopštenju.