21. septembar 2023 17:25

Dušan Uzelac: Studentima je najbolje rešenje da se smeste u studentski dom ili da zajedno iznajmljuju stanove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Uzelac: Studentima je najbolje rešenje da se smeste u studentski dom ili da zajedno iznajmljuju stanove

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Studentima je najbolje rešenje da se smeste u studentski dom, ali problem je to što u njima nema dovoljno mesta za sve, pa je za one koji ne mogu da dobiju mesto u domu najbolje da se udruže sa drugim studentima i zajedno iznajme stan i dele troškove, izjavio je danas urednik portala Kamatica Dušan Uzelac.

On je govoreći o iznajmljivanju stanova za studente uoči početka nove školske godine za Tanjug rekao da kada studenti iznajmljuju stanove, sami ili zajedno, povoljnije je da se opredeljuju za stanove koji su na obodima gradova.

"To je finansijski isplativije. I onaj koji kupuje stan bira hoće li kupiti stan blizu posla pa će uštedeti na prevozu ili će kupiti stan podalje od posla ali veći. Tako je i sa iznajmljivanjem", rekao je Uzelac.

Prema njegovim rečima celo studiranje je sada skuplje nego što je nekada bilo kada je smeštaj u domu plaćan simbolično, a sa tranzicijom ekonomije su se promenili i troškovi studiranja koje je postalo skuplje i kada je reč o školarinama i ostalim troškovima, kao što je smeštaj.

Osvrćući se na informacije da se mladi sve češće pojavljuju kao kupci stanova rekao je da sada postoje grupacije mladih iz pojedinih zanimanja kao što su oni koji se bave informacionim tehnologijama koji ranije od drugih kupuju i kola i stanove.

Potencijalnim kupcima stanova savetovao je da nekretnine plaćaju onoliko koliko stvarno mogu da podnesu, što se odnosi i na kupovinu stanova na kredit.

"Sledeća stvar kod zaduživanje jeste da imate rezervu od tri do šest rata sa strane", rekao je on i dodao da se na taj način mogu premostiti neke situacije kao što je eventualna promena posla i slično.