22. septembar 2023 12:19

Bajatović: Novi računi za gas u proseku će biti veći za oko 850 dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajatović: Novi računi za gas u proseku će biti veći za oko 850 dinara

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC

BEOGRAD - Povodom povećanja cene prirodnog gasa u javnom snabdevanja za 10 odsto, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da će povećanje iznositi oko 847 dinara, na potrošnju od 2.100 kilovat-sati ili 200 kubnih metara, dok će na 400 kubika račun biti veći oko 1.600 dinara.

"Mi smo obećali da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto, tako smo uradili. Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra, što znači da će se računi plaćati od 1. decembra i na taj način smo pomerili račune, odnosno poskupljenje u iduću godinu", izjavio je Bajatović za RTS.

On je objasnio da se na tržištu može naći gas za oko 42 do 55 evra po megavatu.

Kolika bi bila cena gasa da nije bilo socijalne politike?

Dušan Bajatović izjavio je danas na skupštinskom Odboru za finansije, odgovarajući na kritike Fiskalnog saveta, da bi prosečna cena gasa, da Srbijagas nije sprovodio socijalnu politiku, bila viša od 1.700 evra za 1.000 kubnih metara.

"Zamislite da smo tu cenu preneli na građane i privredu, a ako imaš radna mesta imaš i neke prihode", zapitao je Bajatović.

Kazao je da se uvek može raspravljati o tome da li je to bilo optimalno rešenje ili je moglo drugačije, ali da treba imati u vidu i da je prosečna plata u tom preduzeću 67.000 dinara.

Bajatović je rekao da se od Srbijagasa zahteva da bude investiciona kompanija i da to zbunjuje i Fiskalni savet, jer se od Srbijagasa često traži da investira.

Dodao je i da Fiskalni gas treba da sagleda širu sliku, jer nije isto gledati podatke iz eksel tabela i sagledati sve probleme sa kojima se suočava neka kompanija.

"Samo sam hteo da kažem da je dobro ponekad, kada i Fiskalni savet nešto nešto napiše. Da sagledamo sve. Na primer, razdužićemo sad deo dugova, ako nisam u pravu - sam ću da dam ostavku. Evo sada nam je cena gasa od 42 do 55 evra po megavat satu, to je fjučers za naredni period. Popunjenost skladišta je 94 odsto, ali ako slučajno dođe do hladnije zime, procene su da će gas biti od 60 do 80 evra odnosno 600 do 800 dolara za 1.000 kubika gasa", naveo je Bajatović.

Kaže da se procenjuje da će rasti cena nafte na globlanom nivou, što će uticati i na cenu gasa po naftnoj formuli.

"Siniša Mali nam je počistio sve iz budžeta - nema više za socijalnu politiku, premešteno je da se reše problemi u poljoprivredi i treba da se reše i treba da pomognemo seljaka", naveo je Bajatović.

Rekao je da sada imamo cenu ruskog gasa ispod 400 dolara za 1.000 kubika po naftnoj formuli, ali moramo da dokupimo još 500 miliona. "Možda nećemo dokupiti i ništa, ali šta ako nam bude trebalo", rekao je Bajatović.

"Koliko smo potrošili profesore (Petroviću)? Potrošili smo bez zaduženja Srbijagasa za socijalnu politiku 1,7 milijardi evra. E recite mi da smo to isto premestili na privredu i na stanovništvo, kako bi to izgledalo i plus imate 700 miliona u Srbijagasu koje ćemo mi vratiti državi", naglasio je Bajatović.

Dodao je da mu ne pada napamet da polemiše sa profesorom Petrovićem koji poznaje finansije bolje od njega.

"Ali jedna stvar je biti profesor i gledati eksel tabelu, a druga stvar je voditi neku kompaniju", naveo je Bajatović.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da je tačno da nemaju uvid, na primer, u nabavku opreme i da će proveriti da li su obuhvatili sve velike celine u vezi sa poslovanjem Srbijagasa.

Članovi Odbora za finansije dali su saglasnosti na Predlog izmena Finansijskog plana Fiskalnog saveta za 2023. godinu.