13. oktobar 2023 15:34

Vedrana Ilić: Moramo obezbediti sigurnu hranu, pristupačnu za sve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vedrana Ilić: Moramo obezbediti sigurnu hranu, pristupačnu za sve

Foto: shutterstock.com/Halfpoint, ilustracija

NIŠ - Moramo iskoristiti snagu znanja da poboljšamo prehrambene sisteme kako bi oni obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena, izjavila je danas pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.

Ona je na skupu posvećenom transformaciji sistema hrane, održanom povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra istakla da je ove godine globalna tema voda, neophodna za postojanje svih živih bića na zemlji, ali i za proizvodnju hrane, energije i industriju, saopštila je FAO projektna kancelarija u Srbiji.

Na nacionalnom dijalogu u Nišu je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nacionalnom asocijacijom Serbia Organika i Privrednom komorom Srbije okupila predstavnike malih preduzeća, državnih institucija, obrazovnih ustanova, kreatore politika, biznise i civilno društvo.

Nacionalni koordinator programa Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija Aleksandar Mentov (FAO) je istakao da će FAO u narednom periodu nastaviti da radi na promociji organske poljoprivrede, rešenja zasnovanih na prirodi, očuvanju biodiverziteta i ubrzanoj implementaciji nacionalnih smernica za sigurnije i održivije sisteme hrane u Srbiji.

Zaključeno je da su za unapređenje sistema upravljanja vodama, potrebni podaci, inovacije, investicije i tehnologije koje će omogućiti poljoprivrednicima, ali i privatnom sektoru efikasniju upotrebu vode u cilju očuvanja ovog vrednog resursa.

Istaknuta je važnost pružanja podrške ženskom preduzetništvu, kroz promovisanje jednakosti i zatvaranje rodnog jaza u ekonomskom učešću žena, edukacije mladih o bezbednosti hrane.