24. oktobar 2023 11:53

Mihailo Vesović: Domaće tržište funkcioniše samo kao deo evropskog tržišta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Vesović: Domaće tržište funkcioniše samo kao deo evropskog tržišta

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović istakao je danas da je domaća ekonomija prilično otvorena, sa izuzetno velikim brojem sporazuma o slobodnoj trgovini, ali da naše tržište može da funkcioniše samo u slučaju kada je deo šireg tržišta, pre svega evropskog.

Vesović je na konferenciji "Izazovi i mogućnosti za rast i razvoj", u organizaciji Libeka, istakao da je izuzetno bitna zelena transformacija, tj. dekarbonizacija, kao i pitanje da li je moguće da se ona dogodi ukoliko ne postoji pristup odgovarajućim mineralnim resursima.

"Srbija se nalazi u specifičnoj situaciji pošto je situacija na globalu nepredvidiva", naglasio je Vesović.

U okviru panela Globalni trgovinski sistem i lanci snabdevanja, Vesović je rekao da se na svetskom nivou otvara izuzetno važno pitanje "u kom smeru se kreće proces antiglobalizacije".

"Svesni smo geopolitičkih sukoba i toga kako oni utiču na lance snabdevanja i koko su rizični za privredu. Svedočimo repozicioniranju malih, velikih i srednjih kompanija koje moraju da funkcionišu kao deo lanaca velikih dobavljača, i pitanje je kako to utiče na Srbiju i region. Stalno se priča o privlačenju direktnih investicija pa je potrebno postaviti pitanje da li smo mi i koliki smo dobitnici u tome", rekao je Vesović.

Amalija Pavić iz Američke privredne komore (Am Cham) je istakla da je EU lider koji se nameće u procesu dekarbonizacije i zelene transformacije, kao i da je Srbija deo tog uticaja.

Takođe, dodala je da postoji određena zavisnost od svetskih banaka i lanaca snabdevanja.

Predsednik Libertarijanskog kluba Mihajlo Gajić je rekao da je domaća privreda u prošloj godini značajno usporila , kao i da je učešće rada u sivoj ekonomiji značajno prisutan.

"Srbija se nalazi pred ogromnim izazovima", naglasio je Gajić.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Predrag Bjelić, koji se posebno bavi međunarodnom trgovinom, je istakao da će od globalnih političkih odnosa zavisiti ustrojavanje srpske privrede.

"Na svetskom tržištu došlo je do preraspodele moći. Globalni lanci su prenapregnuti i bez mogućnosti da funkcionišu kao pre 20 godina. To vodi ka novoj situaciji u kojoj preovlađuju američki, evropski i kineski lanci snabdevanja", obajsnio je Bjelić.