29. decembar 2022 11:18

Dubravka Đedović: U naredne tri godine još 1.000 megavata iz OIE, uskoro prve aukcije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović: U naredne tri godine još 1.000 megavata iz OIE, uskoro prve aukcije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da se uskoro očekuju prve aukcije za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i da je plan da se u naredne tri godine na taj način dobije još 1.000 novih megavata struje iz OIE.

Ministarka je rekla za K1 da na mreži trenutno imamo više od 550 megavata struje iz OIE, kao i da će se poboljšanjem regulatornog okvira stvoriti preduslovi da se pokren u aukcije kroz koje će država dati podsticaje investitorima koji ulažu u OIE i da je plan da se dobije novih 400 megavata struje kroz prve aukcije.

"Cilj je da napravimo trogodišnji plan za aukcije kako bi došli do 1.000 novih megavata, što bi u totalu, u narednih pet pet godina, značilo da imamo 2.000 megavata struje iz OIE, što nije beznačajno za naš energetski sistem koji ima oko 8.500 megavata", rekla je Đedovićeva.

 

Energetskim preduzećima potreban profesionalni menadžment

Dubravka Đedović je izjavila danas da je državnim energetskim preduzećima potreban, pre svega, profesionalni menadžment, a ne privatizacija, kao i da su norveška preduzeća dobar primer.

Đedovićeva je rekla na K1, na pitanje hoće li biti nekih većih izmena po tom pitanju u narednoj godini, da će biti sprovedene reforme i da će vlada odlučivati o tome koliko je potrebno kadrovskih promena.

"Treba nam više profesionalnog menadžmenta, Norvežani su to uradili pre 30 godina, a nisu privatizovali svoja preduzeća, pošto je više od dve trećine u državnom vlasništvu. Građani su vlasnici prirodnih resursa kroz javna preduzeća, ali se njima upravlja na profesionalan način. O svim rešenjima će odlučivati Vlada Srbije", rekla je Đedovićeva.