3. novembar 2023 15:37

"Infrastruktura železnice Srbije" stipendira decu poginulih i umrlih radnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Infrastruktura železnice Srbije" stipendira decu poginulih i umrlih radnika

Foto: Shutterstock.com/Djalek, ilustracija

BEOGRAD - Generalni direktor "Infrasturkture železnice Srbije" Nebojša Šurlan primio je nekoliko od 60 redovnih osnovaca, srednjoškolaca i studenata, koji su deca poginulih i umrlih radnika, koje ova kompanija stipendira, saopštili su danas iz "Infrstrukture železnice Srbije".

"Vrata "Infrastrukture železnice Srbije" uvek su otvorena za decu naših radnika. Vodimo računa o našim stipendistima i uvek ste dobrodošli na železnici, ko god bude zainteresovan", poručio je Šurlan.

On je rekao i da će "Infrastruktura železnice Srbije" imati sluha i razumevanja i dati šansu za moguće zaposlenje učenicima i studentima koji su deca poginulih ili umrlih radnika u železnici, ukoliko pokažu interesovanje da rade u ovoj železničkoj kompaniji.

Među srednjoškolcima i studentima koji su prisustvovali prijemu u "Infrastrukturi železnice Srbije" bili su i budući ekonomista, prevodilac za kineski jezik, medicinar i farmaceut, kao i dvoje srednjoškolaca iz Železničke tehničke škole, tehničar telekomunikacija, ali i jedna gimnazijalka.

U razgovoru sa rukovodstvom "Infrastrukture železnice Srbije", mladi stipendisti upoznali su domaćine sa svojim nastavnim aktivnostima i rezultatima koje postižu, kao i sa budućim planovima.

Miroslav Starovlah, učenik Elektrotehničke škole u Beogradu, vidi sebe jednog dana kao potencijalnog radnika na železnici, a Kristina Cmiljaković iz Prijepolja, budući elektrotehničar za telekomunikacije u Železničkoj tehničkoj školi planira da nastavi školovanje za saobraćajnog elektrotehničara, ističući da joj je drago što se našla na spisku železničkih stipendista.

Kristina Srećković iz Smederevske Palanke, čiji je otac radio kao otpravnik vozova, a i deda bio železničar, na četvrtoj je godini Filološkog fakulteta u Beogradu i želi da se fokusira na kineski jezik, kulturu i književnost, a razmišlja i o upisu master studija iz oblasti političkih nauka, gde bi se bavila političkim odnosima između Kine i Srbije.

"Infrastruktura železnice Srbije" u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora, stipendira decu poginulih i umrlih zaposlenih. Stipendisti ove železničke kompanije su deca poginulih i umrlih zaposlenih, koji su redovni učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti visokoškolskih ustanova.

Od trenutno 60 stipendista, 19 je u osnovnoj školi, 22 u srednjoj školi, troje na visokim strukovnim studijama i 16 studenata na osnovnim akademskim, specijalističko strukovnim i master studijama.

Najavljeno je da će u narednom periodu Infrastruktura železnice Srbije zajedno okupiti sve svoje stipendiste, kako bi i na taj način pokazala da vodi brigu o deci svojih poginulih i umrlih radnika, ali i da računa na njih.