21. novembar 2023 14:18

Vesić: Rrekonstrukcija železničke stanice u Subotici biće završena do kraja februara 2024.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Rrekonstrukcija železničke stanice u Subotici biće završena do kraja februara 2024.

Foto: TANJUG/Siniša Kopunović

SUBOTICA  - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, obišao je danas radove na rekonstrukciji železničke stanice u Subotici, čiji završetak je najavljen za kraja februara sledeće godine, a govorilo se i o brzoj pruzi Beograd - Budimpešta koja se završava do kraja 2024. godine.

Radovi na potpunoj rekonstrukciji železničke stanice u Subotici su u punom jeku. Obnovom će se sačuvati stari delovi objekta, koji su pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za spomenike kulture Subotice. Takođe, dobro napreduju i radovi na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, ocenio je ministar Vesić.

"Od pet kineskih vozova koje smo kupili, dva stižu do marta naredne godine, te se očekuje da u martu ili aprilu 2025. godine uspostavimo železničku liniju Beograd - Subotica, sa stajanjem u Novom Sadu", rekao je Vesić.

"Što se tiče nastavka pruge prema Budimpešti, naši prijatelji Mađari treba sa završe prugu do kraja 2025. godine, sa testiranjima od nekoliko meseci. Dakle, možemo da očekujemo da ako sve bude išlo po planu 2026. godine uspostavimo liniju i do Budimpešte. Tada će se ovde na Subotičkoj železničkoj stanici nalaziti zajednička policija i carina Srbije i Mađarske, što znači da oni koji uđu ovde u voz, ili u Beogradu i Novom Sadu, prolaziće mađarsku carinu i policiju u Subotici i nema više stajanja do Budimpešte. Kao što će naša policija i carina biti u centru Budimpešte na železničkoj, za sve one koji idu do Beograda", objašnjava Vesić.

Krajem ovog meseca, 28. novembra, očekuje se i početak putničkog saobraćaja na pruzi Subotica - Segedin.

"Napravili smo sa Mađarima privremeni granični prelaz, prvi put na samoj pruzi, gde će biti zajedno mađarska i srpska carina. U budućnosti kada se završi rekonstrukcija stanice Segedin, prelaz će biti u Segedinu gde će se vršiti obe kontrole. Naši vozovi sigurno dobijaju sertifikate neophodne za kretanje kroz EU, anaš plan je da u najkraćem mogućem roku imamo polaske na tri sata za Segedin", rekao je Vesić.

Najavio je i tendere početkom naredne godine vezane za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, te rekao da će se za četiri godine od Subotice do Niša, stizati za 170 minuta.

Ministar Vesić je rekao i da se razgovara i o mogućoj izgradnji pruge Subotica - Baja, gde je veći deo pruge na teritoriji Mađarske.

Podsetio je na radove na rekonstrukciji Iintegrisanog GP Horgoš 1, najavio je radove na Y kraku kako bi se napravile saobraćajnice ka graničnom prelazu Kelebija, gde je planirano i da se uradi GP Kelebija 2.

"Sa izgradnjom puta "osmeh Srbije", koji počinje u decembu, Bački Breg će biti bolje povezan radi će se tu prelaz, a s druge strane mađari rade auto-put i most kod Mohača, Rumuni kod Srpske Crnje rade svoj auto-put, sa svim ovim Horgoš će biti bitno rasterećeniji, jer ćemo imati tri granična prelaza koja će biti potpuno ravnopravna", kazao je Vesić.