1. decembar 2023 15:17

Potpisan memorandum u okviru održanog Dana nauke i inovacija u Kruševcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan memorandum u okviru održanog Dana nauke i inovacija u Kruševcu

Foto: TANJUG/NITRA

KRUŠEVAC - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović danas je u Kruševcu potpisala Memorandum o razumevanju između Ministarstva, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Naučno-tehnološkog parka Niš.

Peti po redu Dan nauke i inovacija održan je u Biznis inkubatoru u Kruševcu, a Begović je istakla da je jedan od ciljeva Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija povezivanje nauke i privrede, ali i pružanje podrške startap kompanijama i svim kompanijama koje svoje poslovanje baziraju na inovativnosti, bilo da se radi o inovativnim proizvodnim procesima ili inovativnim idejama.

"Naš zadatak je da im pružimo svu moguću podršku. Srbija ima izuzetno veliki potencijal kada se govori o našem naučnom sistemu", rekla je Begović.

Ona je navela da srpski univerziteti imaju izuzetne uspehe na Šangajskoj listi.

"Imamo sjajnu nauku, a sa druge strane imamo ljude koji su preduzetni i inovativni, a na državi je da im obezbedimo okvir i da im damo šansu, podstrek i pomoć da ostvare svoju ideju na poprilično trnovitom putu, ako pričamo o startap kompanijama. Na tom putu postoje druga pravila, drugi model, i zahteva veru u sopstvenu ideju, čak i kada svi govore da je nemoguća", ukazala je Begović.

Ministarka je navela da je puno uloženo u naučno-tehnološke parkove (NTP), Mejkers labove u srednjim školama i dodala da su osnovani i prvi inovacioni inkubatori na fakultetima i institutima koji treba da podrže inovacije.

"Imamo regionalne startap centre, njih 23, koje smo ove godine kroz novi program umrežili sa NTP-ovima. Obezbedili smo im sredstva, finansijsku podršku, mentorsku podršku jer želimo da dođemo do svakog inovatora u Srbiji, nezavisno od toga gde živi", naglasila je Begović.

Begović je rekla da je u Srbiji potrebno dodatno ojačati razvoj i istraživanje u okviru kompanija, jer je to jedini način da kompanije rastu.

"Treba da pomognemo našim kompanijama da koriste inovativne tehnologije u svom poslovanju, da krenu da sarađuju sa akademijom i da jačaju istraživanje i razvoj. Zato smo organizovali ove dane, da bismo ljudili približili šta država pruža", istakla je Begović.

U okviru Dana nauke i inovacija u Kruševcu, u holu Biznis inkubatora posetioci su imali priliku da posete izložbu primera dobre prakse iz oblasti nauke i inovacija.

Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće nastavljena širom Srbije svake nedelje.