5. decembar 2023 18:36

Rafaele Kataneo: Italijanima u Srbiji pažnju privlači pet sektora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rafaele Kataneo: Italijanima u Srbiji pažnju privlači pet sektora

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Podsekretar za međunarodnu saradnju i saradnju sa EU italijanskog regiona Lombardija Rafaele Kataneo ocenio je danas na Inovativnom forumu Srbija Italija, da postoji pet oblasti u kojima bi bilo značajno da se uspostavi saradnja dve zemlje i naglasio da je Italijane najviše osvojio srpski sektor informaciono-komunikacionih tehnologija.

"U Srbiji postoji pet sektora koji su nam privukli pažnju. Prvi koji nas je najviše osvijio upravo je sektor inforamciono-komunikacionih tehnologija koji je u Srbiji na izuzetno visokom nivou, kao i tehnologije u oblasti poljoporvede, što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić podvukao", rekao je Kataneo na panelu "Srbija Italija ucrtavanje novog puta u tehnološkim inovavcijama".

Podsetio je da i u Lombardiji ima mnogo malih poljoprivrednih proizvođača, i da je važno da se razgovara o poljoprivrednim mašinama koje su potrebne tim ljudima.

"To je jedna oblast u kojoj možemo dosta da se umrežimo", rekao je on i dodao da je na trećem mestu održivi razvoj u automobilskom sektoru.

Naglasio je da ne bi trebalo odmah odbaciti stare konvecionalne automobile zbog novih, na kojima EU insistira.

"Ne možemo sve ono što imamo da bacimo, ne možemo da bacimo Lamborgini, ne treba da se odričemo onoga što imamo, ali moramo da idemo napred", rekao je Kataneo.

Naglasio je da je važno zajednički raditi i razvijati obnovljive izvore energije i cirkularnu ekonomiju.

"Italija u tim oblasitim ima izuzento važna iskustva, 60 odsto gradskog otpada i 80 odsto specijanog otpada koristimo kao novu materiju, kao alternativno gorivo za eletkričnu energiju i toplotu", rekao je Kataneo.

Dodao je da je za njih važan i sektor koji Srbija razvoja, a to je biotehnologija u oblasti zdravstva i farmacije, ističući da je to jedna od velikh tačaka na kojima se treba koncetrisati u saradnji.

Na panelu su govorili i ministri Jelena Begović i Mijailo Jovanović, kao i Antonio Ventreska, direktor Agencije za promociju trgovine Italije.