7. decembar 2023 11:09

Tomislav Mićović: Oko 92 odsto energije u saobraćaju potiče iz nafte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Mićović: Oko 92 odsto energije u saobraćaju potiče iz nafte

Foto: Tanjug video

KOPAONIK - Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je danas na Kopaoniku da oko 92 odsto energije koja se koristi u saobraćaju potiče iz nafte, ali da je naftna industrija već odavno počela da prebacuje težište svojih investicija sa istraživanja novih nalazišta nafte i gasa na druge vidove energije.

Mićović je pred početak drugog dana "Look up" konferencije na Kopaoniku naglasio da su naftne kompanije prve ušle u energetsku tranziciju.

"Svaki vid saobraćaja ima svoju alternativu, ne postoji jedna univerzalna. Baterije o kojima se jako puno priča su alternativa samo za manja putnička vozila, koja se koriste u lokalu", rekao je Mićović pred početak drugog dana "Look up" konferencije na Kopaoniku.

Ipak, kaže, razvijeni alternativni izvori energije još uvek nisu u dovoljnoj meri komercijalizovani.

"Razni vidovi se pominju. Kada pričamo o vodoniku, on je još uvek negde u fazi laboratorijskog istraživanja, a ne komercijalizacije", kazao je Mićović.

Glavne teme "Look up" konferencije su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.