11. decembar 2023 13:33

Veran Matić: Privredna komora će se više baviti promocijom ljudskih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veran Matić: Privredna komora će se više baviti promocijom ljudskih prava

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Jedan od izazova modernog doba za kompanije jeste kako da zadrže dobre radnike, a rešenje je da im pruže dobre uslove što traži pozitivnu radnu atmosferu, rečju da na zaposlene gledaju kao na dobru radnu investiciju, izjavio je danas predsednik Saveta za društvenu odgovornost kompanija Privredne komore Srbije (PKS) Veran Matić.

On je, na konferenciji "Biznis i ljudska prava" koja se održava u Skupštini Srbije, naveo da PKS treba više da se pozabavi temama poštovanja ljudskih prava kojima se promovišu etički kodeksi, pravila za uključivanje u kompanijske lance dobavljača i slično.

"Svesna uloge svih zainteresovanih strana, PKS ima dodatnu odgovornost da poslovnu zajednicu informiše i edukuje u ovoj oblasti. Zato je PKS inicirala današnje potpisivanje sporazuma sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava", rekao je Matić.

Naveo je da su za privredu i Privrednu komoru u ovoj oblasti važne smernice OEBS- a, ali i one koje recimo primenjuje Nemačka a tiču se poštovanja ljudskih prava, gde kompanije imaju obavezu da analiziraju rizike svojih dobavljača kada je reč o poštovanju ljudskih prava.

"Ostale članice Evropske unije (EU) će uskoro slediti taj primer, a sve ovo je uvertira za direktivu EU koja će obuhvatiti sve proizvode i usluge koji se plasiraju na tržište EU, a počeće da važi 2026. godine", rekao je Matić.

Zamenica predsednika Skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Nataša Tasić Knežević, kazala je da je skupština usvojila niz važnih zakona iz oblasti zaštite radnih prava, kao što su Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kako bi se obezbedila jednaka prava radnicima koji rade preko agencija.

„Mi ovde ne govorimo samo o radnim pravima. Koncept ljudska prava i biznis treba da nam da širu sliku o ulozi i odgovornosti države, kompanija, ali i svih drugih aktera u biznisu, kako bi se obezbedila zaštita ljudskih prava u celini,“ rekla je ona.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, Jakup Beriš, naglasio je da firme moraju da poštuju etičke kodekse, da se prema svim zaposlenim jednako ophode i da će kompanije koje tako postupaju imati motivisaniju radnu snagu.

Prema njegovim rečima, poštovanje ljudskih prava je ključ održivog razvoja, a Srbija bi trebalo da stvori mehanizme za izveštavanje o poštovanju ovih prava vezanih za biznis.