13. decembar 2023 10:10

Miloš Vidović: Građani Savskog venca zainteresovani za energetske subvencije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vidović: Građani Savskog venca zainteresovani za energetske subvencije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prvih 14 ugovora o dodeli subvencija za energetsku sanaciju domaćinstava potpisano je danas u beogradskoj opštini Savski Venac.

Predsednik opštine Miloš Vidović poručio da su građani Savskog venca zainteresovani za ovu vrstu pomoći, pa su Opština i Ministarstvo rudarstva i energetike ove godine izdvojili još više novca za ovaj projekat.

"Ove godine smo opredelili mnogo veći iznos za ovaj projekat, u vrednosti od sedam miliona dinara i naša procena je da će oko 70 domaćinstava učestvovati u realizaciji ovog projekta, a za sada je prijavljeno 54 domaćinstva. Konkurs traje do 31. decembra i ovim putem pozivam sve građane Savskog venca da se prijave", rekao je Vidović za Tanjug.

On je podsetio da opština već drugu godinu zaredom zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike učestvuje u sufinansiranju projekta energetske efikasnosti.

Vidović je naveo da su građani Savskog venca najviše zainteresovani za zamenu stolarije, odnosno vrata i prozora, koji su prošle godine zamenjeni u 17 domaćinstava.

Pomoćnica ministarke za energetsku efikasnost i klimatske promene, Maja Vukadinović, podsetila je da je pilot projekat počeo još pre tri godine i da je do sada u Srbiji sanirano više od 20.000 domaćinstava.

Ona je rekla da je ovogodišnji ugovor sa opštinom potpisan 20. jula, nakon čega je raspisan javni poziv, koji će se nastaviti i sledeće godine i ostati otvoren dok se ne potroše sredstva.

Vukadinović je navela da su do sad u Beogradu, ugovori sa građanima potpisani u opštinama Mladenovac i Lazarevac, dok je u ostalim opštinama u toku pregled prijava i komisija na terenu utvrđuje da li su ispunjeni formalno-pravni uslovi, tako da ona očekuje da će i u drugim beogradskim opštinama uskoro biti potpisani ugovori sa građanima.

"Odziv je ogroman, prevazilazi sva naša očekivanja. Ovaj projekat će trajati narednih pet godina i obezbedili smo ukupno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i očekujemo da će oko 50.000 domaćinstava u Srbiji biti energetski sanirano", rekla je ona.

Pored zamene stolarije, za koju su građani bili najviše zainteresovani, Vukadinović kaže da ovaj program predviđa i druge mere, kao što su solarni paneli, kolektori, toplotne pumpe, fasade.

"Iznos subvencija se kreće od 50 do 65 odsto, a u slučaju prijave za više mera mogu se ostvariti uštede do 70 procenata", rekla je Vukadinović.