21. decembar 2023 12:24

Kopaonik biznis forum biće održan od 3. do 6. marta: Izazovi neizvesne budućnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kopaonik biznis forum biće održan od 3. do 6. marta: Izazovi neizvesne budućnosti

Foto: KBF

BEOGRAD – Tradicionalni Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, održaće se od 3. do 6. marta sledeće godine, najavio je organizator skupa Savez ekonomista Srbije (SES) i naveo da će glavna tema skupa biti "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti".

Tokom četiri dana trajanja Foruma u Kongresnom centru hotela "Grand Kopaonik" biće održano 36 panel diskusija, kao i tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja.

Očekuje se da će na Forumu učestvovati više od 200 govornika iz akademske zajednice, politike, poslovnog menadžmenta, međunarodnog finansijskog sektora, diplomatije.

Specijalni gost na KBF biće profesor sa Kolumbija univerziteta, Džefri Saks, svetski priznati ekspert iz oblasti održivog razvoja, a osim njega učesnicima će se obratiti i glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ivalio Izvorski.

Kopaonik biznis forum započeće tzv. nultim danom, 3. marta, kada će biti predstavljene makroekonomske prognoze za Zapadni Balkan i Srbiju u 2024. godini.

Biće prezentovano i najnovije istraživanje koje se odnosi na Indeks korporativne reputacije različitih industrija u Srbiji, razgovaraće se i o kreativnim industrijama, a dan će biti završen sa dva panela koja su tradicionalno posvećeni Inicijativi Digitalna Srbija.

Prvog dana, 4. marta, Forum će biti svečano otvoren uvodnim izlaganjima guvernera Narodne banke Srbije i ministra finansija, nakon čega je predviđeno obraćanje specijalnog gosta Ivaila Izvorskog, kao i obraćanje šefa misije IMF za Srbiju, Donala Mekgetigena.

U nastavku će se razgovarati i o izgledima za proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, zatim o temama koje se odnose na digitalnu transformaciju, klimatske promene, regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana.

Analiziraće se i teme koje se odnose na budućnost automobilske industrije, promene u industriji osiguranja, problem nedostatka kvalitetne radne snage, nedovoljne konkurentnosti srpske privrede.

Za kraj dana predviđeno je obraćanje specijalnog gosta KBF 2024, profesora Džefrija Saksa.

Drugi dan, 5. mart, rezervisan je za energetsku tranziciju, infrastrukturna ulaganja u uslovima rastućih kamatnih stopa, transformaciju finansijskog sektora, konkurentnost izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća, probleme ekonomske migracije, obrazovanje 4.0.

U poslepodnevnom terminu govoriće se o cirkularnoj ekonomiji, mestu sporta u biznisu i društvu a razmatraće se i teme koje se odnose na žene lidere, reforme za dostizanje visoko prinosne ekonomije.

Analiziraće se i izazovi u poljoprivredi, bankarstvu, sektoru nekretnina...

Na Forumu će biti predstavljene i četiri uspešne priče mladih preduzetnika, a dan će biti zatvoren intervjuom sa Miroslavom Miškovićem.

Poslednji dan Foruma, 6. mart, počeće plenarnom sesijom predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, a nastaviće se panelima o pitanjima rodne ravnopravnosti, politikama i poslovnim praksama namenjenim deci i mladima, borbi za talente, kao i o pitanjima koja se odnose na transformaciju zdravstvenog sektora.

Tradicionalno, Forum će biti završen razgovorom sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Registracija učesnika počinje 10. januara 2024. godine putem veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs.

Forum organizuje Savez ekonomista Srbije, u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.