5. januar 2023 15:22

Dušan Stojaković: EPS bi mogao da postane vodeće energetsko preduzeće u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Stojaković: EPS bi mogao da postane vodeće energetsko preduzeće u regionu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Urednik ekonomske rubrike u "Novostima" Dušan Stojaković izjavio je danas, govoreći o godišnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je naročito impresioniran rezultatima u razvoju infrastrukture, kao i planovima za EPS, koji bi mogao da postane vodeće energetsko preduzeće u regionu.

"Jako me raduje da ćemo ovu zimu proći bez restrikcije struje i to ne po paprenim cenama energenata kao domaćinstva u nekim razvijenim zemljama. Mi smo i dalje država koja ima ubedljivo najjeftiniju struju i gas u Evropi", naglasio je Stojaković u izjavi za Tanjug.

 

On smatra da je to, možda, i pogrešna strategija, jer je EPS prodajući struju po cenama jeftinijim od tržišnih u socijalni mir uložila silne milijarde evra, te konstatuje da je to bila politička odluka.

"Ono što mi se čini sad da je politička odluka je da se firma stavi na zdrave noge. Ako završimo još jedan blok u Kostolcu i ukoliko se ozbiljno pristupi izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica i još nekih ulaganja u obnovljive izvore energije, što nam je evropska obaveza, mislim da bi Srbija mogla da bude potpuno energetski nezavisna", poručuje Stojaković.

 

On veruje da EPS ima budućnost i, pre svega, ima ozbiljno znanje i ozbiljnu struku. ali da mu je nedostajala politička odluka da to bude ozbiljna firma.

"EPS je često bio zlatna koka za svakog ko je bio na vlasti i često je imao kadrove koji su tamo potpuno zalutali ili se nisu uopšte pojavljivali. Deluje mi zaista ozbiljna odluka da se EPS sredi i transformacija u akcionarsko društvo je signal da bi od EPS-a mogla da se napravi jedna ozbiljna priča koja bi mogla da zarađuje velike pare za državu Srbiju", poručuje Stojaković.

Veruje da bi EPS mogao i regionalno mogla da se razvija i da bude dominantan energetski takmac na Balkanu.

 

Dodaje da su rezultati u decembru pozitivni, te da je EPS, izvozeći struju, u septembru zaradio 16,5 miliona evra, mada mu je i toplo vreme išlo na ruku.

Takođe, ističe da, iako naši građani plaćaju skuplji gas od 1. januara, mi i dalje plaćamo najjeftini gas u Evropi.

"Zanimljiv je današnji podatak. Trenutno je gas najjeftiniji u poslednjih godinu dana, košta 800 dolara za hiljadu kubika, dok mi u ovom trenutku plaćamo duplo jeftinije taj gas. Teškim političkim odlukama i ozbiljnim promišljanjima smo izbegli zamke da plaćamo taj vredan energent po vrtoglavim cenama koje su prelazile 2.000 dolara", naglasio je urednik ekonomske rubrike Novosti.

Što se tiče infrastrukture, Stojaković ističe da će se pored već izgrađenih auto-puteva ove godine raditi projekti poput Moravskog koridora, kao i jedan deo auto-puta prema Merdaru.

"Magistrala smrti, čuvena Ibarska magistrala, potpuno je zaboravljena. Imamo konforan auto-put do Čačka i ono što je možda još važnije imamo završenu obilaznicu oko Čačka, tako da se vrlo brzo kreće u Užički kraj ukoliko se kreće ka Crnoj Gori ili Hercegovini. Atrakcija za mlade Beograđane i dalje je voz Soko, koji za nepun sat stiže od Beograda do Novog Sada", navodi Stojaković.

Već kada izađemo iz Beograda, dodaje, u Bubanj potoku vidimo trake koje se menjaju svakih 10 dana, jer su radovi na obilaznici koja bi trebalo da bude gotova upravo ove godine i koja bi trebalo da rastereti Beograd od saobraćajne gužve.

"Veoma dobro je što se tu neće stati, već će se ići dalje ka Vinči, praviće se nov most na Dunavu, pa će preko Pančeva Beograd biti potpuno zatvoren jednim saobraćajnim prstenom. To će teretni, a posebno opasan saobraćaj potpuno izbaciti iz naše prestonice", konstatuje Stojaković.

 

Što se tiče stranih direktnih investicija, on ističe da su one ponovo oborile sve rekorde, iako se u to sumnjalo zbog korone i rata u Ukrajini, te da smo ponovo ubedljivo na vrhu regionalne liste po privlačenju stranih direktnih ulaganja, jer je dve trećine stranih ulaganja u Srbiji.

"Očigledno je da stranci prepoznaju Srbiju kao dobro mesto za svoje poslovanje. Istina je da su plate dosta važne kada stranci odlučuju da ulažu u Srbiju, ali mislim da i tu polako rastu, malo brže u javnom sektoru nego u realnom", konstatuje Stojaković.

"Vidim da stranci pritiskaju naše institucije da naprave zakon o lakšem dolasku stranih radnika, pošto u Srbiji više ne mogu da nađu radnike. Sinoć je predsednik rekao da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou od 8,9 odsto. U Beogradu i većim gradovimo vidimo da je velika potražnja za raznim vrstama zanimanja", ističe Stojaković.