7. februar 2024 15:38

Poslovna akademija PKS organizovala još jednu obuku službenika za javne nabavke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslovna akademija PKS organizovala još jednu obuku službenika za javne nabavke

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Poslovna akademija Privredne komore Srbije (PKS) organizovala je trodnevnu obuku za službenika za javne nabavke, koja je ovog puta prilagođena izmenama Zakona o javnim nabavkama koje su stupile na snagu 1. januara ove godine.

"Ova obuka je namenjena svim zainteresovanima da steknu osnovna znanja iz oblasti javnih nabavki (JN) koje su potrebne za uspešno polaganje ispita za službenika za javne nabavke i kasnije primene to znanje u praksi. Obuka obuhvata i pripremu za polaganje praktičnog dela ispita na portalu javnih nabavki, koji je u skladu sa Zakonom", rekla je za Tanjug ekonomista i viši savetnik za oblast javnih nabavki u Privrednoj komori Srbije Marija Marković.

Govoreći o izmenama Zakona o javnim nabavkama, Marković je objasnila je da izmenjeni član 92. u novom Zakonu predviđa i to da član Komisije za javne nabavke sada mora biti službenik za javne nabavke.

Ističe da je za sve službenike neophodno da osim teoretskog znanja imaju i potvrdu praktičnog znanja rada na portalu javnih nabavki.

"U okviru trodnevne obuke, dva dana obuke se tiču teorijskog dela, a treći dan je rezervisan za pripremu za polaganje praktičnog dela ispita", objasnila je Marković.

Tokom prvog dana polaznici obuke se upoznaju sa ispitom, zatim zakonodavnim i institucionalnim okvirom javnih nabavki u Srbiji, pojmom i predmetom javne nabavke, kao i naručiocima, načelima JN, izuzecima od primene zakona i drugo.

Drugog dana predavanja obuhvataju posebne režime nabavki, centralizovane i zajedničke JN, računanje i određivanje rokova, kao i o kriterijumima za kvalitativni izbor subjekta i kriterijumima za dodelu ugovora i drugo.

Treći dan obuke rezervisan je za praktičan rad na Portalu javnih nabavki.

Pored ekonomiste Marije Marković, predavači su pomoćnik direktora Kancelarije za JN i predsednik ispitne komisije za polaganje ispita Aleksandra Krivokapić, rukovodilac grupe za monitoring nad primenom propisa o JN u Kancelariji za JN i član ispitne komisije Snežana Leposavić.

Ova obuka je počela 6. februara i završava se sutra, a naredna je najavljena za 13. mart.