12. februar 2024 16:07

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

Foto: TANJUG/TAG MEDIA

BEOGRAD - Na prezentaciji mobilnih aplikacija povodom 13. mts app konkursa, u organizaciji Telekoma Srbija, danas su izabrana najbolja kreativna rešenja i nagrađeni timovi srednjoškolaca koji rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva, a koji su u prethodnih nekoliko meseci radili su na programiranju aplikacija za mobilne uređaje.

Stručni žiri je nagradio aplikaciju "Healthy City", tima Health Carers koji čine predstavnici Gimanzije "Boljai" iz Sente, aplikaciju "No.1 Ecologyst" tima New Horizon gimanzije iz Smederevske Palanke, zatim "Bquiet" aplikaciju tima Sylent iz gimanzije u Sremskoj Mitrovici, apliakciju "Aj na kafu" tima MinDevelopment gimanzije "Bora Stanković" iz Niša, kao i "Party Up" aplikaciju tima Tickle Pickle, takođe iz ove niške gimnazije, navodi se u saopštenju Telekoma Srbija.

Učenici i njihovi mentori nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima i imaće priliku da početkom marta učestvuju u Regionalnom app izazovu, kao narednom nivou takmičenja, gde će se sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore nadmetati za glavnu i specijalnu nagradu za inovativnost.

Direktorka sektora za odnose sa javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković rekla je da ova kompanija već godinama pomera granice na polju digitalne tehnologije.

"Stručni žiri je imao priliku da pogleda prezentacije veoma zanimljivih aplikacija koje su rezultat truda i timskog rada talentovanih učenika. I ovoga puta pokazalo se da imamo generaciju spremnu da ozbiljno odgovori na zahteve konkursa, ulažući znanje, inovativnost i maštovitost u aplikacije koje imaju praktičnu primenu i predstavljaju gotov proizvod. Verujem da će učešće na ovom konkursu za njih biti vredno iskustvo koje će im biti pokretač za neke nove poduhvate", kazala je Bošković.

Žiri je odluku doneo na osnovu kriterijuma koji se odnose na funkcionalnost aplikacije, kompleksnost rešenja, dizajn, a posebno imajući u vidu njen doprinos unapređenju upotrebe mobilnih uređaja, kao i društveno odgovornu namenu aplikacije.

Jedan od članova pobedničke ekipe Sylent iz Sremske Mitrovice Andrej Filko kazao je da su oni radili u programu o kom su učili praktično od nule.

"Sada kada vidim da se taj trud isplatio, imam osećaj da je vredelo boriti se i raditi jer se tako postižu dobri rezultati. Ovo nam je prva zajednička aplikacija, a nas trojica smo napravili pravi tim, iako se nismo poznavali pre ovoga. Projekat nas je zbližio, jer smo se s njim i mi razvijali", rekao je Filko.

Konkurs prema istim pravilima organizuju i članice Telekom Srbija grupe, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a u regionalnom finalu koje sledi, dobitnike glavne nagrade očekuje poseta konferenciji u Barseloni, koja donosi novine na polju kreativnosti, vizuelnih i digitalnih umetnosti.

Projekat mts app konkurs deo je krovnog programa "Pokrećemo pokretače", koji je Telekom Srbija osmislio u cilju podsticaja mladima da svojim znanjem donose pozitivne promene u svoje okruženje i motivišu druge na dobra dela.

Na ovom projektu do sada je učestvovalo 213 timova, koji su predstavili 220 aplikacija.

Projekat se ostvaruje uz podršku Ministarstva prosvete i uvršten je u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe.

Aplikacija "HealthyCity" je inovativna aplikacija koja koristi GPS tehnologiju kako bi omogućila brzo slanje hitnog poziva za medicinsku pomoć u opsegu od pet kilometara.

Kroz obučavanje građana i angažovanje dobrovoljnih lekara, aplikacija omogućava brzu reakciju i grupno pružanje pomoći, što smanjuje vreme od nastanka vanredne situacije do pružanja stručne medicinske pomoći.

Platforma omogućava rasterećenje ograničenih resursa hitne pomoći, što dovodi do efikasnijeg reagovanja zdravstvenog sistema u kritičnim situacijama.

Aplikacija "No. 1 Ecologyst" je zanimljiva igrica koja podstiče svest o zaštiti životne sredine.

Glavni junak se bori protiv zagađenja i takozvanog neprijatelja prirode, sakupljajući smeće i čisteći okolinu.

U dva dela igrice, kroz igru i kvizove iz ekologije, korisnici mogu naučiti više o očuvanju prirode.

Ova aplikacija kombinuje zabavu i obrazovanje kako bi promovisala važnost ekološke svesti.

Aplikacija "Bquiet" je nastala prvobitno kao ideja da se kontroliše zvono telefona u školi.

Uprošćeno, to znači da učenici prilikom u ulaska u školu često zaborave da isključe zvuk zvona telefona.

Aplikacija "AjNaKafu" je inovativna mobilna aplikacija za IOS i Android koja revolucionarno transformiše način kako se ljudi povezuju i druže.

Ova platforma omogućava korisnicima da se registruju, dodaju prijatelje i komuniciraju putem jednostavnog i intuitivnog korisničkog interfejsa.

Aplikacija "PartyUp" pomaže da organizacija vaše proslave prođe bez problema, bilo da organizujete slavlje ili nudite prostor, fotografiju ili druge usluge, ovde ćete naći sve što vam je potrebno.

Prijatan korisnički interfejs i brojne opcije će vam od stresnog organizovanja učiniti zadovoljstvo i uživanje.