19. februar 2024 13:26

Panel o veštačkoj inteligenciji otvoriće diskusiju na Kopaonik biznis forumu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Panel o veštačkoj inteligenciji otvoriće diskusiju na Kopaonik biznis forumu

Foto: KBF

BEOGRAD - Na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, od 3. do 6. marta, jedna od tema o kojoj će se diskutovati biće kako savremene tehnologije utiču na budućnost društva i ekonomije i da li je i Srbija plodno tle za ideje koje menjaju svet, najavio je Savez ekonomista Srbije.

Kako je navedeno, veštačka inteligencija i druge tehnološke inovacije privlače značajnu pažnju šire javnosti i konstatno menjaju svet, uslove u kojima posluju kompanije i unapređuju procese rada.

Panel pod nazivom "Veštačka inteligencija: budućnost je već počela" otvoriće diskusiju na ovu temu već prvog dana Foruma.

Na pitanja kako primena veštačke inteligencije utiče na razvoj savremenih rešenja i kakav je uticaj na ekonomski rast pokušaće da odgovore direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević, direktor Microsoft u Srbiji Milan Gospić, profesork istraživač na Barcelona Supercomputing Centru Nataša Pržulj, CEO MediGroup Marijana Vasilescu i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Beris Yakup.

Takođe, veštačka inteligencija jeste samo jedan od segmenata koji otvara mogućnost za domaće inovatore da kreiraju rešenja koja konkurišu na regionalnom i globalnom tržištu.

Na forumu gosti će imati priliku da čuju sve o domaćem inovacionom ekosistemu i njegovoj konkuretnosti, i to u okviru Specijalnog događaja - "Forum naprednih tehnologija Niš - inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti" koji će voditi direktor Naučno-tehnološkog parka Niš Milan Ranđelović.

Pored toga, priliku da pričaju o ličnim izazovima i uspesima na putu ka osvajanju domaćeg i regionalnog tržišta imaće i mladi preduzetnici u okviru sesije "Mladi preduzetnici: uspešne priče".

Osim pomenutih panela, tehnološka transformacija i inovacije neizbežno će prožimati i ostale teme i diskusije na ovogodišnjem susretu, s obzirom da predstavljaju elemente nove stvarnosti kao neizbežnog faktora ekonomskih kretanja i društvenih promena, kako na lokalnom tako i na regionalnom i svetskom nivou, navedeno je u saopštenju.