20. februar 2024 21:07

Osnovano Udruženje za bankarsko pravo; Tabaković: Istorijski dan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osnovano Udruženje za bankarsko pravo; Tabaković: Istorijski dan

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Udruženje za bankarsko pravo osnovano je danas u zgradi Narodne banke Srbije u Beogradu, a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković tom prilikom je istakla da ovaj dan smatra istorijskim, posebno jer je NBS na "neki način okrilje, podrška i pokrovitelj" tom udruženju.

"Ovaj dan smatram istorijskim za mene, istorijskim zbog hrabrosti naših divnih dama i gospode da osnuju ovo Udruženje. NBS je u tome na neki način okrilje, podrška i pokrovitelj, neko ko neće biti tu samo večeras, već sve dok Udruženje traje. Čestitam na hrabrosti da se prihvatite odbrane prava i da uđete u raspravu vođenu principom pravde, makar i nesavršene i da pobedite uvek", rekla je guvernerka na Osnivačkoj skupštini Udruženja za bankarsko pravo.

Ona je govoreći o pojmu kompanija, odnosima unutar njih i odnosima sa ljudima, i klijentima, ispričala da kada čelnik velike kompanije dođe u sud da bi svedočio protiv klijenta, najčešće je okružen čitavom svitom "pritvornih, dobro plaćenih ljudi koji se nespretno klanjaju, smeškaju, dodaju mu beleške i neprestano ga uveravaju kako je glavni".

"Malo je tu istinske mudrosti. Često su to stručnjaci za gaženje onih ispod sebe. Ali takav zna da se penje. Nije to uspešan čovek, osim kada je u pitanju penjanje uz lestvice, iako će se u penziju možda spustiti zlatnim padobranom vrednim milionima evra", rekla je Tabaković.

Odluka za koju se takvi predstavnici bore, dodala je, ne odnosi se na čoveka koga poznaju, na njegov život koji će se okrenuti naopako, na njegovu porodicu koja će biti ugrožena, decu koja će biti ponižena i možda ogorčena čitavog života, na njegovu kuću iz koje će možda morati da se iseli, na čoveka koji će se mučiti ili čak umreti sa osećajem nepravde.

"Odluka se ne odnosi na živo ljudsko biće koje poznaju. Odluka se odnosi na broj.Ima još hiljadu takvih brojki prema kojima će se odnositi isto. Nema tu ničeg ličnog - tako kažu. Nisam ja protiv kompanija, već protiv bezumnih, beživotnih levijatana koji vladaju bespomoćnim, nedužnim ljudima. Ja sam protiv moći kompanije, bez prisutne odgovornosti kompanije. Nisam ja protiv profita, već protiv nehumanih i lažnih doktrina po kojima profit postaje najcenjenija vrlina", rekla je guvernerka.

Istakla je da je njen cilj da podstakne razmišljanje.

"Moj cilj nije da osudim, već da razotkrijem mitove koji našem sistemu dopuštaju da eksploatiše nemoćne mitove koji dovode do njegovog gubljenja ugleda i slabljenja. Želim da svi vidimo stvari onakve kakve jesu, da bi naš rad počivao na našoj snazi znanja, na našem autoritetu, na pravdi", rekla je Tabaković.

U slučaju državnih institucija, dodala je, motiv profita, koji inače ima bezobzirne motorne snage u privatnom sektoru, ovde poprima prividni oblik strukture koja održava kontinuitet moći.

"U državnoj službi, čovek ima posao koji navodno ne može da izgubi. Ono što se u državnoj službi zaista isplati je - moć. Konačno, i moć se može pretvoriti u novac, jer sa moćnog položaja u državnoj službi, uvek je moguć skok preko ograde - u privatni sektor, a tamo čovek sasvim lepo može da unovči sve svoje moćne veze i kontakte", rekla je guvernerka.

Tabaković je dodala da u državnoj službi, što često važi i za zaposlene u kompanijama, čovek pobeđuje tako što uspeva da ne izgubi.

"Čovek pobeđuje i time što je zadovoljan svojim poslom, jer ga obavlja dobro i pošteno. Čovek pobeđuje i time što ne očekuje da ga beživotna birokratija potapše po ramenu, već time što će sam sebi odati priznanje, jer je zadovoljan sobom.

Upamtite, ma ko da potpisuje našu platu, uvek radimo za sebe. A šta čoveka više ispunjava od osećaja pravde, vere u to da je dostižna. Na kraju, tako uvek i pobeđujemo ako verujemo da radimo svoj posao čestito i u interesu mnogih drugih ljudi", rekla je guvernerka.

Osnivačima Udruženja je poručila: "I zato krenite, uđite u raspravu i vođeni principom pravde, makar i nesavršene, pobedite uvek! U ime ljudi".

Zastupnik Udruženja i predsednik Upravnog odbora Bojan Terzić rekao je da svedočimo vremenu u kojem bankarsko pravo jeste postalo zastupljena tema, ali da se time stručna javnost nije dovoljno studiozno bavila.

"Otvaraju se i nove teme, novi izazovi, digitalizacija platnih usluga. U propisima koje smo naveli u statutu mogu se naći izrazi - dobri poslovni običaji i dobro bankarsko poslovanje. Potreban je forum, mesto na kome se mogu sagledati različite teme i razmeniti znanje i iskustva i dati konkretni predlozi. Potrebne su nam i nove snage pravnika u bankarstvu, saradnja sa kolegama iz inostranstva, razmena znanja i iskustava. Potrebno je da čujemo kolege pravnike u bankarstvu iz drugih država. Nema dobre regulative bez izuzetno dobrog poznavanja onoga što se reguliše", rekao je Terzić.

Udruženje je zamišljeno kao platforma za razmenu znanja i iskustava, kao i stručni dijalog u oblasti bankarskog prava i bankarstva uopšte.

Osnivačkoj skupštini u prostorijama NBS večeras su prisustvovali mnogi stručnjaci iz oblasti ekonomije i bankarstva, pravnici i advokati.