4. mart 2024 18:47

KBF: Sektor električnih automobila menja svetsku ekonomiju, prednjači Kina

Izvor: TANJUG

podeli vest

KBF: Sektor električnih automobila menja svetsku ekonomiju, prednjači Kina

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Sektor električnih automobila je u poslednjih pet godina promenio svetsku ekonomiju, a Kina prednjači u toj oblasti s obzirom na to da je svaki treći novoregistravani automobil u 2023. godini bio električni, rečeno je danas na Kopaonik biznis forumu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je na panelu "Uloga regiona u promeni automobilske industrije" da je zbog e-mobilitija u poslednjih pet godina došlo do promene svetske ekonomije.

"Tu je čitav niz stvari od sirovina, retkih materijala, do autoindustrije, elektronske industrije, IT industrije, logistike, transporte i tako dalje", rekao je Čadež.

Generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić je rekao da je transformacija automobilske industrije izvesna i da se "već nalazimo u toj transformaciji".

"Ono što nju vodi je zaštita životne sredine i digitalizacija. U celoj toj priči imamo generalno tri oblasti ili da kažem tri stejk holdera koji su najvažniji. S jedne strane imamo regulatorno pravni okvir koji definiše politika, imamo društvo koje treba da se navikne na upotrebu i korišćenje tih vozila i imamo industriju koja treba to da podrži", rekao je Grujić.

On je istakao da je u Kini prošle godine svaki treći novoregistravani automobil bio električni, da je u EU taj procenat bio 16 odsto, dok je u Americi broj tih vozila porastao na sedam odsto

"Imamo renesansu hibridnih vozila, rast od 90 odsto prodaje plag in hibrida, u EU to malo pada zbog Nemačke jer su ukinute subvencije, ali u drugim raste zemljama raste, kao i u SAD", rekao je Grujić.

Kada je reč o novim tehnologijama, istakao je da ta industrija treba da bude otvorena i za neka nova rešenja, kao što je vodonik.

"Trenutno imamo u svetu dva vozila koje su u serijskoj proizvodnji i prodaju se, a pogonjena su na vodonik. U pitanju su vozila koje pogoni elektromotor, a napajanje je iz gorivnih ćelija", rekao je on.

Predsednik Izvršnog odbora AIK banke Petar Jovanović je rekao da je država je pomagala u prethodnom periodu i da su bile subvencije kako električnih, tako i plug-in vozila.

"Naravno slažem se ja da je to u početku bilo u domenu statističke greške, ali taj procenat raste iz godine u godinu i on će biti sve veći i veći i sigurno da država treba da nastavi u tom smislu da direktno subvencioniše ili putem subvencionisanja finansiranja kroz komercijalne banke", rekao je Jovanović.

Kako je rekao, tržište Skandinavije je najdalje otišle u tom domenu jer je tu penetracija električnih vozila najveća, zato što je uloga države bila veoma značajna.