8. mart 2024 16:06

Jovanović: Predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju je veliko priznanje za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović: Predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju je veliko priznanje za Srbiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da za Srbiju predstavlja veliko priznanje što će naredne tri godine predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI), udruženjem koje okuplja zemlje vodeće u svetu na polju veštačke inteligencije.

"To znači da će u naredne tri godine Srbija biti epicentar svetskih dešavanja kada su u pitanju veštačka inteligencija. Prve i treće godine smo pomoćni predsedavajući, a 2025. ćemo biti glavni predsedavajući, što znači da će ceo svet praktično doći u Srbiju i da ćemo biti na izvoru trendova kada su u pitanju razvoj veštačke inteligencije", rekao je Jovanović za Tanjug.

Istakao je da je to veliko priznanje za Srbiju, za sve ono što je do sada urađeno sa digitalizacijom i sa razvojem nauke i tehnologije i sa razvojem veštačke inteligencije.

"Imamo priliku da, prateći te svetske trendove, dodatno napredujemo i ostvarimo sve ciljeve, pogotovo iz programa Srbija 2027. I da još više napredujemo kao regionalni lider u razvoju nauke i tehnologije", poručio je Jovanović.

Podsetio je da je GPAI udruženje koje teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovano 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa. 

Dodao je da je Srbija primljena pre godinu dana i po dana, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima istakao je SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Francusku Nemačku i druge zemlje.

Jovanović je ocenio da je najvažnije što je Srbija počela sistemski da se bavi veštačkom inteligencijom i podsetio da je 2019. godine Vlada Srbije po prvi put donela strategiju razvoja do 2025. godine, te sada radi na novoj strategiji do 2030. godine. 

"(Važno je) što je Srbija osnovala svoj Institut za razvoj veštačke inteligencije u Novom Sadu, gde se na desetine vrhunskih svetskih stručnjaka iz ove oblasti vratilo u Srbiju i krenulo da radi u tom institutu. Ali i što smo vizionarski kupili prvi superkompjuter i kapacitete tog superkompjutera dali besplatno na korišćenje našim tehničkim fakultetima, našim institutima, našim naučno-tehnološkim parkovima, ali i startapovima unutar ovih parkova", naveo je Jovanović. 

To znači, dodaje on, da sada 30 državnih institucija, instituta i fakulteta, kao i 30 do 40 vodećih startapova u našoj zemlji čine ekosistem za razvoj veštačke inteligencije i da sada rade na različitim softverskim rešenjima. 

"Ono što je cilj Vlade je da radimo na konkretnim projektima unapređenja javne uprave. Institut za razvoj veštačke inteligencije sada radi na razvoju softvera koji će pomoći u čitanju mamografskih rezultata i unaprediti taj deo zdravstvenog sistema, a mi kao Ministarstvo radimo na "AI" četbotu, digitalnom pomoćniku, koji će omogućiti da građani komuniciraju preko našeg portala elektronske uprave i dobijaju različite bitne informacije. Taj četbot će biti kasnije implementiran na svim drugim državnim portalima", rekao je Jovanović. 

Objasnio je da se veštačka inteligencija  bazira, sa jedne strane, na velikoj količini podataka i informacija, a sa druge strane, na superkompjuterima koji mogu da unaprede i da obrade tu količinu podataka u kratkom vremenskom periodu. 

"Tu nam je neverovatno bitno što smo upostavili državni datacentar u kome se sad čuvaju podaci i javne uprave, lokalne samouprave, ali i komercijalnih korisnika. Dakle, tu se nalazi i 'Oracle', i 'IBM', i 'Huawei'. I praktično ti podaci su nam izvor za razvoj veštačke inteligencije", naveo je Jovanović. 

Najavio je da Vlada planira da u naredne dve godine investira 30 miliona evra u dodatno proširenje kapaciteta superkompjutera u državnom datacentru, koji će biti dat na besplatno korišćenje srpskoj inovacijskoj zajednici. 

"Tu se sad nalazi sve veći broj baza podataka i mislim da je u tom smislu neverovatno bitno što je Vlada Srbije prošle godine donela Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji, gde je ideja da se sad podaci koji nastaju u zdravstvenim ustanovama, smeste u državne datacentre, gde ćemo prvi put imati razvijeni elektronski karton sa svim podacima bolesnika", rekao je Jovanović.

Naveo je da će se podaci tu čuvati na bezbedan i pouzdan način i istakao važnost što će prvi put biti uspostavljen registar genetičkih podataka, te što će se praktičnom kombinacijom tih podataka iz istorije elektronskog kartona i genetičkih podataka po prvi put krenuti sa personalizovanom medicinom. 

"Nešto što će nas lansirati u sam vrh zemalja sveta koji se bave razvojom bioinformatike i biotehnologije i to će sigurno značajno unaprediti kvalitet i dužinu života naših građana", zaključio je Jovanović. 

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu. 

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.