26. mart 2024 19:36

CEVES: Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća

Izvor: TANJUG

podeli vest

CEVES: Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Godišnja Skupština članova Nemačko-srpske privredne komore (NSPK) održana je danas u Beogradu, i tom prilikom predstavljeni su rezultati ekonomske analize trgovinskih odnosa dve zemlje u periodu od 2015. do 2022. godine, koji govore da je Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća.

Predsednica Upravnog odbora i glavna ekonomistkinja Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički predstavila je rezultate ekonomske analize trendova u spoljnotrgovinskim odnosima dveju zemalja, čiji je CEVES autor i naglasila da je i u 2023. godini Nemačka ostala najznačajniji partner.

„Samo u poslednje dve godine srpski izvoz u Nemačku porastao je za 60 odsto, a robna razmena s Nemačkom čini 15 odsto ukupne robne razmene Srbije. To je u velikoj meri rezultat dugogodišnjih nemačkih investicija u Srbiju, ali i odraz dubljih kompatibilnosti“, navela je Udovički.

Rezimirajući najvažnije rezultate ovog ekonomskog istraživanja Udovički je zaključila da je Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća, kao i da se na osnovu te saradnje postepeno gradi i srpski „Mittelstand“.

Uočen je intenzivan rast izvoza, dodaje, u periodu od 2021-2023, za oko 60 odsto, odnosno sa 2,8 na oko 4,5 milijarde evra.

"Izvoz raste u svim sektorima - prehrambena industrija, proizvodi od običnih metala i drveta, hemijski proizvodi, mašine, tekstil, transportni sektor. Zatim plastični i proizvodi od gume i ostalo", rekla je Udovički.

Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju i obučavaju 80.000 ljudi, dodala je, i postoje bliske veze među vladama dve zemlje i učenje u oblasti politika srpske vlade na nemačkim iskustvima.

"Postoje sličnosti i afiniteti, koji govore da bi nemački model mogao da pomogne i Srbiji", ocenila je Udovički.

Predsednik NSPK Milan Grujić istakao je da zajednički trud i rad već godinama daje pozitivne rezultate, i da je trgovinska saradnja Srbije sa Nemačkom, gotovo dvostruko veća nego sa bilo kojom zemljom u svetu.

"Imamo čvrste odnose, zasnovane na stranim direktnim investicijama i trgovinskim vezama", rekao je Grujić.

Na dobrom smo putu, dodao je Grujić, i svi indikatori govore da će se tim putem i nastaviti.

"Uprkos tome što živimo u vremenu velikih promena i inovacija, velikih geopolitičkih izazova. I pred sebe, i sve stavljamo velika očekivanja da u ovoj godini budemo bolji i ponovo nadmašimo spostvene rezultate", rekao je Grujić.

Kada je reč o izboru novih članova upravnog odbora, Grujić je naglasio da je ideja da se ne biraju samo stručnjaci već i vizionari, spremni da preuzmu rizik.

"Zajednica komore nije samo mesto razmene ideja, već izvor inspiracije i podrške. Naša snaga je udruživanje i zajednički rad na ostvarenju zajedničkih ciljeva, jer mi nismo samo institucija već zajednica lidera, vizionara i preduzetnika", rekao je Grujić.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da su bilateralni odnosi dve zemlje, posebno nedavnim posetama nemačkih zvaničnika Srbiji, dobili dodatno na značaju i dali impuls u produbljivanju saradnje.

"Akcenat se stavlja na podsticaje malim i srednjim preduzećima i na stručno obrazovanje i energetsku tranziciju. Žalimo da se srpske reforme na putu pristupanja EU odvijaju brže, da građani Srbije bolje osete dobrobiti toga", rekla je Konrad.

Ona je naglasila da Srbija ima neophodne kapacitete i može da bude motor za ceo region.

"Preduzeća u Srbiji bi bolje profitirala i napredovala ukoliko bi granične kontrole sa EU nestale. Svakako, budite sigurni da Nemačka podržava sve korake Srbije na putu ka evropskoj zajednici. Mi ćemo pri tom ostati konstruktivni partner koji takođe govori kritički o određenim pitanjima", rekla je Konrad.

Očekuje se, dodala je, donošenje Nacionalnog plana za zaštitu energije i klime, koji takođe predstavlja i osnovu za razvoj održivih izvora energije.

"Nemačka preduzeća osećaju i posledice konflikta u vezi sa južnom pokrajinom, i normalizacija odnosa je važna. Zabrana uvoza za srpsku robu na KiM je jedan od primera kako konflikt utiče na privredu", rekla je Konrad.