15. januar 2023 16:25

Vesić: Zabranjen prevoz cisterni sa amonijakom na pruzi Niš - Dimitrovgrad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Zabranjen prevoz cisterni sa amonijakom na pruzi Niš - Dimitrovgrad

Foto: TANJUG/PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Uklonjene su posledice železničke nesreće na deonici pruge Niš - Dimitrovgrad kod Pirota, a na toj pruzi zabranjen je prevoz cisterni sa amonijakom dok se ne završi zamena i ojačanje gornjeg stroja na pojedinim deonicama, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Otklonjene su posledice železničke nesreće na pruzi 106 (Niš - Dimitrovgrad) između službenih mesta Staničenje – Pirot , kod mesta Sopotski han. Uvedena je lagana vožnja sa 20 km na sat i ograničena je maksimalna težina voza na 1.200 tona", rekao je Vesić za Tanjug.

Naveo je da je u subotu, 14. januara, u 19.00 sati železnički saobraćaj na pruzi Niš - Dimitrovgrad ponovo uspostavljen, i zahvalio se bugarskim železnicama na pomoći u otklanjaju posledica nesreće.

Za uređenje i razvoj južne i zapadne Srbije odvojeno 1,4 mlrd dinara

Ministar je istakao da je formirana Komisija za programe integralnog razvoja zapadne i južne Srbije, za koje je Ministarstvo u budžetu za 2023. odvojilo 1,4 milijarde dinara. 

"Formirali smo Komisiju koju vodi moja pomoćnica Tanja Popović. Na teriroriji opštine Čačak izgradićemo stakleni vidikovac na vrhu Kablara koji će biti turistička atrakcija, a uredićemo centar Ovčar Banje. U Lučanima radimo most, a u Kraljevu pešačko – biciklistički most do srednjevekovnog grada Maglič koji se rekonstruiše. Radićemo i kopiju srednjovekovnog sela", rekao je Vesić za Tanjug. 

Ministar je kazao do su do sada završeni amfiteatar, trg i park u Ovčar banji, pristanište na jezeru Međuvršje, kao i da je urađena rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja i pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga u dužini 1,5 kilometara, zatim Prirodnjački centar i parking manastira Blagoveštenje.