30. april 2024 11:23

Predstavnici Beogradskog metroa na Svetskom kongresu o tunelima u Kini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici Beogradskog metroa na Svetskom kongresu o tunelima u Kini

Foto: Shutterstock.com/Iurii Marchuk, ilustracija

ŠENŽEN - Predstavnici Beogradskog metroa su tokom boravka u Kini, gde su učestvovali na Svetskom kongresu o tunelima imali prilike da se na licu mesta upoznaju sa najnovijim svetskim trendovima u oblasti gradnje i održavanja tunela, saopšteno je iz preduzeća Beogradski metro i voz.

Boravak u Kini je, dodaje se u saopštenju, bio i prilika da se detaljno informišu o novim globalnim inovativnim trendovima i predviđanjima za naredni period u ovim oblastima, kao i da pribave dragocena znanja i kontakte sa mnogobrojnim inostranim stručnjacima i učesnicima kongresa.

Ovogodišnji kongres okupio je veliki broj stručnjaka, predstavnika javnog i privatnog sektora i akademske zajednice iz svih delova sveta koji se bave oblastima od važnosti za tunelske sisteme.

Bio je posvećen predstavljanju novih trendova održivog razvoja u oblasti izgradnje i održavanja tunela i srodnih podzemnih konstrukcija.

Kako bi se dodatno promovisao razvoj u ovoj industriji na događaju su posebno promovisani ušteda energije, zelena i tzv. smart rešenja.

Tokom boravka u Šenženu, pored učešća na kongresu, partneri na projektu izgradnje beogradskog metroa zaduženi za izvođenje radova, kineska kompanija Power China je za delegaciju organizovala i obilazak metro sistema i stanica, uključujući tekuće radove i depo, kao i obilazak reprezentativnih tunela u ovom gradu.

Ovaj deo programa je bio posebno važan za delegaciju Beogradskog metroa imajući u vidu da je Šenžen grad koji ima peti najduži metro sistem u Kini sa 16 operativnih linija i 373 stanica, i sa projekcijom da do 2035. godine imaju osam ekspres i 24 linije metroa, dužine 1.142 km.