8. maj 2024 16:33

Ekonomista Ivan Nikolić: Potpisana dokumenta sa Kinom vrhunac svega urađenog prethodnih godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomista Ivan Nikolić: Potpisana dokumenta sa Kinom vrhunac svega urađenog prethodnih godina

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu izjavio je danas da je zajedničla izjava Srbije i Kine o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i razmena 28 dokumenata o saradnji između dve zemlje, vrhunac svega što smo radili prethodnih godina.

"Saradnja Srbije sa Kinom je u usponu i to je sada dostiglo zaista duboke razmere i efekte, odnosno koristi koje Srbija ima od nje su mnogostruke", rekao je on za Tanjug.

Nikolić je naglasio i da će danas potpisani dokumenti između Srbije i Kine precizirati šta će se konkretno dešavati u narednom periodu.

"To je sa Kinom posebno važno i nedvosmisleno jer za razliku od nekih drugih zemalja oni su prilično dosledni u onome što potpisuju i u obećanjima koje daju, odnosno obavezama koje preuzimaju. Tako da možemo računati svakako na dalje unapređenje i podizanje ekonomskih odnosa na jedan viši kvalitetni nivo", rekao je on.

Nikolić je dodao da za razliku od pre par godina kada su odnosi dve zemlje počeli da se razvijaju, u poslednje dve tri godine saradnja je mnogo kvalitetnija.

"Ovi sporazumi su upravo podrška tom jednom zamahu podizanja naših međusobnih odnosa na znatno kvalitetniji nivo koji bi u krajnjem nekom ishodu trebalo da postakne i ubrzanje sa naše strane bruto domaćeg proizvoda, naravno kao konačnog rezultata, ali pre svega viši rast dodate vrednosti", rekao je Nikolić.

Istakao je da je veoma značajno to što će Kina podržati projekat Expo 2027. u Beogradu i da će se širiti i produbljivati saradnja u naučnoj zajednici, što je, kako je

rekao, jako bitno jer će mladi naučnici i istraživači dobiti priliku da osete jedan potpuno drugačiji poslovni ambijent i duh koji je prisutan u Kini.

"Znamo da ovim potpisanim sporazumima Kina preuzima obavezu da ih ugosti i pruži podršku tim naučnicima", rekao je Nikolić.

On je naglasio i da Srbija poslednjih nekoliko meseci za razliku od susednih zemalja odnosno zemalja našeg regiona ili Evrozone, ima relativno visoku stopu rasta industrijske proizvodnje i BDP-a i taj rezultat najviše duguje Kini.

"Kina opet ima neke svoje interese ovde i na Balkanu i u regionu Zapadnog Balkana i uopšte na tom početku Puta svile u Evropu sa ove južne strane, jer je naša zemlja otvorena prema svim investitorima", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sa Kinezima nema puno neizvesnosti, jer oni najčešće projekte koje izvode odrade efikasnije i u bržem roku nego što je to i ugovoreno.

"S tog aspekta možemo da budemo vrlo ponosni i optimistično da gledamo dalji razvoj naših odnosa. Videćemo šta će biti u narednim godinama i kako će se pre svega Evropa odnositi prema tome, ali do sada makar ako posmotramo sve ove probleme koje imamo, rizike, ali i rat u okruženju, saradnja sa Kinom nam je u celini posmotrano čak i u nekim pojedinačim slučajima bila veoma od koristi", naglasio je sagovornik Tanjuga.

Prema njegovim rečima, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je "šlag na torti" odnosno kulminacija dobrih odnosa dve zemlje.

"On u domaćim poslovnim krugovima još uvek ima određenu rezervu i prihvata se sa skepsom budući da svi strahuju upravo te moći i snage Kine", rekao je Nikolić.

On je naglasio i da je Kina ogromna zemlje i u potpuno jednoj drugoj sferi i dimenziji koja velikom broju naše poslovne zajednice nije uopšte poznata.

"Ta mogućnost i širina bi trebalo na neki način da predstavlja upravo potrebu i mogućnost. Sporazum treba posmatrati više iz aspekta prostora za dalje širenje ulaganja i širenje različite proizvodnje ovde u Srbiji", kazao je on.

Prema njegovim rečima, to je poziv naravno pre svega za evropske kompanije koje bi preselile deo svojih kapaciteta i ovde pokrenule proizvodnju, ali naravno u tom smislu u drugoj postavci budući da bi one na taj način morale ovde da proizvode od početka do kraja, a ne kao sada, da Srbija bude samo jedan mali segment u jednom dugom lancu vrednosti koji se kreira i da stvara neznatan deo tog ukupnog proizvoda.

"Ukoliko želite da izvozite po Sporazumu o slobodnoj trgovini na tržište Kine, to možete da radite samo ukoliko celokupan gotov proizvod generišete ovde na našem tržištu. To će biti potpuno jedan novi moment i privlačan poziv za evropske kompanije, ali videćemo u kojoj meri će oni to koristiti", rekao je on.

Nikolić međutim dodaje da što se tiče domaćih kompanija, neke će možda biti tim sporazumom ugroženi, ali pitanje je i koliko će Kina imati interes da nas zatrpava nekom svojom robom i svojom proizvodnjom, jer smo mi mali.

"Sporazum o slobodnoj trgovini treba upravo posmatrati sa aspekta Srbije jer širi mogućnosti i perspektive za razliku od Kine koja manje više tim sporazumom ne dobija puno sa ekonomske tačke", zaključio je Nikolić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, a na ceremoniji je razmenjeno i 28 dokumenata o saradnji.