9. maj 2024 08:05

Srpski vinari mogu se prijaviti do 24. maja za učešče na sajmu vina u Šangaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpski vinari mogu se prijaviti do 24. maja za učešče na sajmu vina u Šangaju

Foto: Shutterstock.com/K.Decha, ilustracija

BEOGRAD - Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije i ove godine organizuju nastup domaćih privrednika u okviru Nacionalnog štanda na vodećem kineskom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWine Shanghai“ 2024, a firme zainteresovane za učešće na ovom sajmu mogu se prijaviti do petka, 24. maja, objavila je Razvojna agencija.

Sajam će se održati u Šangaju od 12. do 14. novembra.

ProWine sajam u Šangaju je "ogranak" dobro poznatog sajma ProWine u Diseldorfu i od svoje premijere 2013. postao je sajam broj jedan u Kini za vina i alkoholna pića.

Svake godine na sajmu se predstavlja oko 800 izlagača iz 39 zemalja, a manifestaciju poseti više od 20.000 profesionalnih posetilaca.

Srpsko vinogradarstvo i vinarstvo jedna je od najbržih rastućih grana privrede, dok je Kina među najvećim uvoznicima vina u svetu, te domaće vinarije imaju prostora da dodatno poboljšaju promociju na tom tržištu.

Na prethodnim međunarodnim sajmovima u Šangaju, domaći proizvođači vina imali su zapažene nastupe koji su doveli do potpisivanja niza sporazuma sa kineskim partnerima.

Srpskim proizvođačima naruku ide i sporazum dvaju država o slobodnoj trgovini, kojim će u narednih pet godina biti ukinuta carina za vino,a u narednih 10 i za rakiju.

Tekst javnog poziva i prateća dokumentacija mogu se naći na stranici Razvojne agencije Srbije.