13. maj 2024 20:36

MMF i Pakistan otvaraju pregovore o novom zajmu od najmanje šest milijardi dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

MMF i Pakistan otvaraju pregovore o novom zajmu od najmanje šest milijardi dolara

Foto: Shutterstock.com/Kristi Blokhin, ilustracija

ISLAMABAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započela je danas razgovore sa pakistanskim vlastima o novom programu zajma, saopštilo je ministarstvo finansija te zemlje.

Šef misije Nejtan Porter sastao se s pakistanskim ministrom finansija Muhamedom Aurangzebom kako bi pokrenuo razgovore o novom aranžmanu s MMF-om, kada će Pakistan verovatno tražiti najmanje šest milijardi dolara, preneo je Rojters.

Aurangzeb je informisao goste o poboljšanjima makroekonomskih pokazatelja tokom prethodnog stendbaj aranžmana i naglasio posvećenost vlade da nastavi sa reformama, navelo je ministarstvo.

Uoči razgovora, MMF je upozorio na to da su negativni rizici za pakistansku ekonomiju i dalje izuzetno visoki.

Tim međunarodne finanasijke organizacije dolazi u posetu Islamabadu uoči izrade budžeta te države za narednu finansijsku godinu, koja počinje 1. jula.

Pakistan je prošlog meseca završio kratkoročni program vredan tri milijarde dolara, ali je naglasio potrebu za novim, dugoročnijim aranžmanom.

Ekonomija južnoazijske zemlje, vredna 350 milijardi dolara, stabilizovala se nakon završetka stendbaj aranžmana, kada je u aprilu inflacija pala na oko 17 odsto sa rekordnih 38 odsto prošlog maja, navodi Rojters.

Vlast u Islamabadu i dalje se suočava sa visokim fiskalnim nedostatkom, a svojim deficitom na spoljnom računu upravljala je kontrolom uvoza, ali na račun stagnacije rasta.

Očekuje se da će rast BDP-a biti oko dva odsto ove godine do 30. juna, što predstavlja boljitak u poređenju sa negativnim rezultatima prošle godine.