14. maj 2024 14:56

Grujić: Cilj nam je da intenziviramo trgovinske odnose između Srbije i EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grujić: Cilj nam je da intenziviramo trgovinske odnose između Srbije i EU

Foto: Shutterstock.com/goja1, ilustracija

BEOGRAD - Predsednik Nemačko - srpske privredne komore Milan Grujić izjavio je danas, povodom potpisivanja memoranduma o osnivanju "Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora Srbije", da to nije samo plod dugogodišnje saradnje između srpskih i evropskih kompanija, već i simbol njihove zajedničke posvećenosti unapređenju poslovnog okruženja i stvaranju povoljnijih uslova za ekonomski razvoj.

"Ciljevi Saveta su jasni - želimo da intenziviramo razvoj pravnog i institucionalnog okvira, podstičemo konkurentnost i unapređujemo trgovinske odnose između Srbije i zemalja Evropske unije", rekao je Grujić.

Kako je naveo, osnivanje Saveta omogućava stvaranje platforme kroz koju će njihovi glasovi biti jedinstveni i snažniji, a aktivnosti koordinisane i efikasnije.

"Verujem da će Savet imati ključnu ulogu u daljem približavanju Srbije evropskim standardima i praksama, što će doprineti ne samo ekonomskom rastu i prosperitetu, već i stvaranju otvorenijeg, transparentnijeg i dimaničnijeg poslovnog okruženja. Ovo je samo početak našeg zajedničkog puta ka stvaranju održive budućnosti za sve naše članice i šire društvene zajednice", poručio je Gajić.

Memorandum o osnivanju "Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora Srbije" potpisale su danas, u prisustvu komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, evropska poslovna udruženja i bilateralne komore, koje zastupaju interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji,

Savet će raditi na zagovaranju i podsticanju implementacije strategija koje će ojačati saradnju između Srbije i ostalih evropskih tržišta, osnažujući time regionalnu ekonomsku stabilnost i rast.

Članovi Saveta su Belgijsko-srpska poslovna asocijacija, Confindustria Srbija, Hrvatski poslovni klub, Francusko-srpska privredna komora, Britansko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije, Komora italijansko-srpskih privrednika, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Poljsko-srpska privredna komora, Nemačko-srpska privredna komora, Nordijska poslovna alijansa, Slovenački poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora.