16. maj 2024 10:32

Čadež: Veliki uspeh što su zahtevi privrede Zapadnog Balkana u Planu rasta EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Veliki uspeh što su zahtevi privrede Zapadnog Balkana u Planu rasta EU

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su se u usvojenom Planu rasta Evropske unije našli i zahtevi privreda celog regiona Zapadnog Balkana i da je to veliki uspeh jer u praksi znači da će kompanije tog regiona poslovati po istim principima i uslovima kao one u EU.

"To praktično znači da pre punopravnog članstva, imate fazne korake ulaska na jedinstveno tržište EU, pa samim tim usvajate i pravne tekovine te zajednice koje su mnoge zemlje već u dobrom delu usvojile", rekao je on za RTS.

Čadež je naglasio da postoje neki politički problemi koji otežavaju sa jedne strane integraciju u EU, a sa druge strane u samom regionu pravo punopravnog članstva u nekom kratkom i brzom roku, ali zahtevi privrede ne smeju da čekaju ni zbog EU i njene privrede, ali pre svega i zbog Srbije i celog regiona. 

Dodao je da je potrebna pomoć, što i plan EU predviđa, za zemlje Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i unapređenju infrastrukture sa ciljem prevazilaženja razlika sa članicama EU.

"Ovo ne sme da čeka ni zbog Evropske unije i njene privrede, ali pre svega i zbog Srbije, i zbog celog regiona. Dakle, da poslujemo po istim uslovima, da možemo da budemo konkurentni, što znači da smo deo jedinistvenog tržišta u različitim oblastima.To znači da možemo da se takmičimo na isti način, a da nemamo dodatne troškove samo zbog toga što nismo članice", istakao je Čadež.

Kako je dodao, jedinstveno tržište omogućava skidanje svih birokratskih barijera, troškova izvoza robe, ali i drugih koji su morali da se plaćaju zbog čekanja na granicama.

Kako kaže, bitno je da se ubrza transport.

"Uspeli smo da taj transport robe u regionu dovedemo na zadovoljavajući nivo, da se ne čeka mnogo između zemalja u regionu, ali su čekanja na granicama sa EU zaista zastrašujuće“, kaže Čadež.

Dodaje da je Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru odlična prilika da se razgovara o što hitnijem uključivanju privreda našeg regiona u jedinstveno evropsko tržište i prevazilaženju ozbiljnih barijera kao što su ogromna čekanja naših kamiona na granicama Unije.

"Poslovna zajednica Zapadnog Balkana zastupa i želi što pre da vidi realizaciju novog plana rasta kako bismo što efikasnije mogli da našu privredu uvedemo u jedinstveno tržište, smanjimo troškove poslovanja i poslujemo po istim principima i uslovima kao članice EU. Prvo jedinstveno tržište koje će ukinuti dodatne troškove za izvoz robe i čekanja na granicama, pa onda dalji koraci ka članstvu", kazao je Čadež.

Govoreći o stalnom dijalogu privrede i Vlade, predsednik PKS ističe da je u razgovoru sa premijerom Milošem Vučevićem dogovorena još intenzivnija saradnja u rešavanju svakodnevnih izazova u poslovanju, kontinuirani razgovori sa novim ministrima kao i formiranje radnih grupa na različitim nivoima.

Predviđena je i jača ulaga PKS i kompanija u radu Saveta za BDP i Saveta za digitalizaciju, dodao je Čadež.  

Ukazao je da je cilj da se što više domaćih kompanija uključi u velike projekte kao što je Ekspo 2027 i "Skok u budućnost", kao i da je predmet razgovora sa premijerom bio i da se napravi neka vrsta baze ili registra naših kompanija i njihovih usluga i proizvoda. 

"Sada je prilika da se naše kompanije skoro iz svih sektora uvedu u ove gigantske projekte", poručio je Čadež.

Napomenuo je da je dogovoren stalni dijalog između privrede i Vlade Srbije što je, kako kaže veoma značajno.