17. maj 2024 14:50

Đedović Handanović uručila ugovore za energetsku sanaciju u 13 beogradskih opština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović uručila ugovore za energetsku sanaciju u 13 beogradskih opština

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore beogradskim opštinama koje će učestvovati u sufinansiranju programa energetska sanacija u domaćinstvima u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost".

Ugovore je dobilo 13 od ukupno 17 beogradskih opština i to Lazarevac, Savski venac, Stari grad, Mladenovovac, Obrenovac, Rakovica, Surčin, Zvezdara, Barajevo, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Vračar.

Ministarka je rekla da je ove godine za potrebe energetske sanacije obezbeđeno duplo više sredstava.

"Pričamo o 253 miliona dinara što je duplo više nego prošle godine i duplo više građana planiramo da obuhvatimo ove godine", proučila je Đedović Handanović.

Odabrana 271 zgrada u Beogradu za energetsku sanaciju

Ministarka je izjavila da je, na osnovu preliminarne rang list za projekat energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja, odabrana 271 stambena zgrada u Beogradu.

"Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara, koje kao kandidati mogu da dobiju subvenciju od 50 odsto vrednosti energetske sanacije, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija. Zahvalna sam upravnicima zgrada na velikom interesovanju a mi ćemo nastaviti da razvijamo ovaj program", rekla je ministarka.

Dodala je da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, koji je prva od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine, što će, kako kaže, uticati na lepši izgled grada i uštedu energije u ovim zgradama.