17. maj 2024 19:07

Martinović i Čadež: Ministarstvo i PKS su na istom zadatku - uspešna poljoprivreda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović i Čadež: Ministarstvo i PKS su na istom zadatku - uspešna poljoprivreda

Foto: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović sastao se danas sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom, i istakao da poljoprivreda Srbije u učestvuje sa 7,7 odsto u BDP države, sa proizvođačima, kompanijama i PKS su na istom zadatku - što uspešnija poljoprivreda i prehrambeni sektor. 

"Imaćemo otvoreni dijalog po svim pitanjima i u meni ćete imati podršku za sve izazove, nedoumice i pitanja sa kojima se susreću kako naši primarni proizvođači, kao i poljoprivredni i prehrambeni sektor u ovim izazovnim vremenima”, istakao je ministar. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, Čadež je naglasio da Ministarstvo može da računa na svu podršku i pomoć Privredne komore Srbije. 

"Sjajno je prihvaćena inicijativa PKS za osnivanjem Radne grupe za što bolju komunikaciju i saradnju privrede i Ministarstva poljoprivrede, na kojoj bi se rešavali eventualni problemi i donosila dobra rešenja u korist svih zainteresovanih strana. Želimo da radimo na tome da naša poljoprivreda od primarne proizvodnje sirovina,  okrene se ka preradi i dodatoj vrednosti", rekao je Čadež. 
Na sastanku je bilo reči o svim sektorima u oblasti poljoprivrede i mogućnostima njihovog daljeg unapređenja. 

Čadež se sastao i sa ministarkom privrede Adrijanom Mesarović i tom prilikom je izrazio inicijativu o uvođenju jedinstvenog žiga "EXPO 2027" na domaće i izvozne proizvode, po sistemu već ustaljenog programa "Čuvarkuća - Stvarano u Srbiji", saopštila je PKS.

"Domaća privreda ima jedinstvenu šansu da se uključenjem u projekat "Skok u budućnost" i 'EXPO 2027' podigne na viši novo i to ne smemo da propustimo", istakao je Čadež.

Dodao je da PKS želi da uradi bazu podataka domaćih kompanija i njihovih proizvoda koji se mogu koristiti na svim ovim projektima.
"Da nam se ne dogodi da uvozimo proizvode koje naše kompanije u istom kvalitetu proizvode ovde u Srbiji", rekao je Čadež.

Ministarka privrede Andrijana Mesarović je podržala predloge PKS i rekla da želi što bolju i intenzivniju komunikaciju sa srpskom privredom.

"Potpuno razumem sve potrebe privrede, ali moramo da pronađemo komprimis, da dođemo do dogovora kako bismo došli do najboljih rešenja za sve. Ministarstvo treba da vodi računa o velikim kompanijama, ali mora da vodi računa i o potrebama malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zanatlija", rekla je Mesarović.