20. maj 2024 15:53

Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 3,2 do 5,0 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 3,2 do 5,0 odsto

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Prema rezultatima aprilske ankete agencije Ninamedija, inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred smanjena su na 3,9 odsto sa 4,0 odsto, koliko su iznosila u martu, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS) uz ocenu da su nastavljene tendencije opadanja kratkoročnih inflacionih očekivanja i njihovog približavanja centralnoj vrednosti cilja.

Kada je reč o rezultatima poslednje, majske ankete agencije Blumberg, očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred nastavila su da se kreću blizu centralne vrednosti cilja i iznosila su 3,2 odsto.

Očekivanja privrede za godinu dana unapred ostala su na nivou iz prethodne ankete i iznosila su 5,0 odsto.

Što se tiče srednjoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora, ona su unutar granica cilja NBS i kreću se oko centralne ciljane vrednosti, s obzirom na to da za dve godine unapred inflaciona očekivanja iznose 3,3 odsto a za tri godine 3,0 odsto.

Očekivana inflacija za dve godine unapred kod privrednika iznosi 5,0 odsto, što je isti nivo kao u prethodnoj anketi, dok je očekivana inflacija za tri godine unapred na nivou od 3,8 odsto.

Iz NBS ocenjuju da rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede ukazuju na to da oba sektora očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu.