21. maj 2024 13:34

Dubravka Đedović Handanović: Vetropark Kostolac početkom sledeće godine na mreži

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Vetropark Kostolac početkom sledeće godine na mreži

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

KOSTOLAC - Vetropark „Kostolac“ pravi je primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da se očekuje da će ovaj vetropark sledeće godine biti na mreži.

Ona je prilikom obilaska radova na izgradnji vetroparka „Kostolac“, prvog vetroparka Elektroprivrede Srbije (EPS) rekla da se ovim projektom, kao i solarnom elektranom „Petka“, koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaraju uslovu za jednu novu Elektroprivredu Srbije i da će ministarstvo, kao i do sada, budno pratiti nastavak gradnje vetroparka, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Bilo je određenih kašnjenja zbog pomeranja rokova projektovanja. Država je svoj posao, kada je reč o dozvolama za sada završila i sada je na izvođaču da radove završi u predviđenom roku. Završene su sve saobraćajnice i pristupni putevi, a u toku su radovi na temeljima i platformama", istakla je ona.

Navela je da je deo opreme već stigao, dok je ostatak na putu iz Španije, Turske i Kine a očekuje se da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto kako bi početkom naredne godine novi vetropark bio na mreži.

Obilasku radova na lokacijama buduće vetroelektrane Ćirikovac i Klenovnik prisustvovali su v. d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Živković je naglasio da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage 66 MW proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.

„Investicija je vredna 144 miliona evra, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona, dok je 80 miliona zajam KfW banke uz grant od 1,8 miliona evra. Ovaj projekat deo je promena proizvodnog portfolija EPS-a, odnosno deo jednog od najvažnijih razvojnih zadataka kompanije, a to je uvećanje udela obnovljivih izvora energije", rekao je Živković.

Govoreći o značaju izgradnje vetroparka za Kostolac i Požarevac, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović podsetio je da je vetroelektrana samo jedan od projekata koje realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS u tom delu Srbije.

„Mnogo je investicija već realizovano, a više njih je u toku, poput novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B, dakle prvo značajno proširenje energetskih kapaciteta dešava se upravo u Kostolcu", rekao je on.