21. maj 2024 14:31

PKS: Sve više srpskih firmi zainteresovano za izvoz u Sloveniju

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS: Sve više srpskih firmi zainteresovano za izvoz u Sloveniju

Foto: shutterstock.com/SPK Studio Images, ilustracija

LJUBLJANA  - Sve više srpskih kompanija je zainteresovano da izvozi svoje proizvode u Sloveniju, a očekuje se da će u narednim godinama uslovi za plasiranje biti sve povoljniji i otvoreniji, rečeno je na Poslovnom forumu "Slovenija - Srbija" koji je održan u Ljubljani, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ovaj forum je organizovala PKS u saradnji sa Institutom za strateška rešenja iz Ljubljane, Agencijom Slovenije za promociju investicija, preduzetništva i internacionalizacije i Trgovinskom zbornicom Slovenije.

Slovenija predstavlja značajno izvozno tržište za srpsku privredu, sa kojim spoljnotrgovinska razmena dostiže vrednost od 1,65 milijardi evra i u stalnom je porastu a u poslednjih 10 godina, međusobna robna razmena je duplirana.

Ukupna ulaganja srpskih privrednika u Sloveniju do sada iznose više od pola milijarde evra.

Ulaganja naših kompanija su i veća, jer se neki transferi obavljaju i preko ćerki kompanija, sa sedištem van Srbije.

Pored tradicionalnih oblasti saradnje kao što su turizam i hotelijerstvo, perspektivne su i relativno nove oblasti saradnje IT sektor, agrobiznis, obnovljivi izvori energije i bankarstvo i osiguranje.

Privrednu delegaciju na Poslovnom forumu su činili predstavnici 25 članica PKS iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske i građevinske industrije i usluga logistike, koje godišnje izvoze robu i usluge vredne 150 miliona evra i zapošljavaju skoro 4.700 radnika.

Na skupu je učestvovalo oko 150 privrednika a održani su i poslovni susreti sa izvoznicima, proizvođačima, predstavnicima razvojnih agencija dve države, kao i kompanijama spremnim da investiraju.

Vlade dvaju države pridaju veliki značaj ekonomskoj saradnji što je potvrdilo i prisustvo na Forumu ministra za privredu, turizam i sport Slovenije Matjaža Hana i ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Tomislava Momirovića.

Kroz dva panela privrednici su se upoznali sa institucionalnim okvirima, mogućnostima za poslovanje i iskustvima na tržištima Slovenije i Srbije.