28. maj 2024 11:06

Martinović: Novi sastanak sa malinarima u petak u podne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: Novi sastanak sa malinarima u petak u podne

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas da je sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara zakazan novi sastanak u petak u podne u Vladi Srbije.

On je tokom akcije čišćenja reke Save "Neka reka Sava bude plava", koja se održava povodom Međunarodnog dana reke Save podsetio da je u ponedeljak razgovarao sa predstavnicima malinara, kako bi razmotrili potencijalna rešenja za izazove sa kojima se suočavaju sve zainteresovane strane.

"Jučerašnji sastanak je bio najkonstruktivniji do sada. Imali smo zaista jedan dobar i sadržajan sastanak koji je trajao skoro četiri sata i protekao je u veoma prijateljskoj atmosferi, Naravno kao i svake godine tema je bila otkupna cena maline", rekao je Martinović.

On je naglasio da su vrata resornog ministarstva apsolutno otvorena za svaku vrstu razgovora i da samo sa jedinstvenim i usaglašenim stavom mogu da se donesu sistemska i realna rešenja koja će proizvesti dugoročne rezultate.

Prema Martinovićevim rečima, kada se razgovara o ceni maline onda uvek imate uslovno rečeno dve strane koje su se u proteklim godinama nekako sukobljavale i tu je bilo mnogo neprijatnih situacija.

"Da bismo izbegli takve situacije, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede smo okupili sve relevantne subjekte koji su učesnici u proizvodnji i otkupu maline. Razgovarali smo o mnogim temama koje se tiču i poljoprivredne proizvodnje uopšte i poljoprivredne proizvodnje kada je u pitanju malina i života na selu", rekao je ministar.

Martinović je kazao da su pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jučerašnjem sastanku prisustvovali i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva finansija, Uprave carina, Republičkog zavoda za statistiku, Instituta za voćarstvo Čačak, kao i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

"Država ne može dekretom da odredi cenu maline ili bilo kog drugog proizvoda, ali imamo zaista dobru volju da budemo posrednici između uslovno rečeno malih i uslovno rečeno velikih, jer i mali i veliki imaju svoje mesto i moraju da imaju svoje mesto u našem sistemu poljoprivredne proizvodnje", kazao je on.