29. maj 2024 11:23

Halačeva: EU nastavlja da podržava Zapadni Balkan u dostizanju evropskih ekoloških standarda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Halačeva: EU nastavlja da podržava Zapadni Balkan u dostizanju evropskih ekoloških standarda

Foto: TANJUG/MEDIA EU INFO

NOVI PAZAR - Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je poručila u Novom Pazaru da EU nastavlja da podržava region Zapadnog Balkana u nameri da što pre dostigne evropske standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Zaštita životne sredine je prioritet EU, a održivi razvoj mora biti model po kom se kontinent razvija, poručeno je u Novom Pazaru na jučerašnjoj panel diskusiji "Cirkularna ekonomija i Zelena agenda za Zapadni Balkan".

"Novi Pazar je Evropa i to je grad sa najviše mlade populacije u Srbiji. Upravo zato je važno što smo danas ovde da razgovaramo o zaštiti životne sredine, jer su ovi mladi ljudi budućnost. Ovaj panel je jedan u nizu koji organizujemo u sklopu kampanje 'Evropa je naša kuća' i mislim da je slogan naročito prikladan za današnju temu, jer govorimo o našoj zajedničkoj kući, našoj planeti, jer nemamo rezervnu", rekla je Halačeva, saopštila je Delegacija EU.

Panel diskusija organizovana je u okviru kampanje “Evropa je naša kuća” kojom se obeležava Dan Evrope 2024. godine.

Razgovor sa građanima i mladim akademcima drugi je u nizu od pet debeta koje Delegacija EU u Srbiji organizuje u okviru proslave Dana Evrope kako bi pokrenula dijalog o važnim pitanjima za evropsku budućnost Srbije.

Prva je organizovana u Subotici, a slede razgovori u Kragujevcu, Užicu i Nišu.

Pored Halačeve, na panelu je učestvovala i ambasadorka Belgije u Srbiji Kati Bugenhout, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u okviru Privredne komore Srbije Siniša Mitrović i menadžer projekta EU za Zelenu agendu u Srbiji Radovan Nikčević.

Svi sagovornici saglasni su da je pred regionom mnogo izazova kada je reč o zaštiti životne sredine, ali da uz pomoć Evropske unije, Zapadni Balkan može da sprovede neophodne reforme, koje su bitne, pre svega, zbog građana koji žive na ovim prostorima.

Debata je bila i povod da zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva prvi put poseti Novi Pazar.

Ona je, zajedno sa belgijskom ambasadorkom, razgovarala sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Tema razgovora odnosila se, pre svega, na to kako regionalni razvoj može da zadrži mlade ljude u Novom Pazaru i na koji način Evropska unija može da doprinese održivom razvoju tog kraja Srbije.