5. jun 2024 10:43

Javna rasprava o izmenama Zakona o transportu opasne robe traje do 12. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Javna rasprava o izmenama Zakona o transportu opasne robe traje do 12. juna

Foto: Shutterstock.com/Antoine2K, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) podseća da se do 12. juna sprovodi javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o transportu opasne robe.

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona sprovodi se od 24. maja i od tada do srede, 12. juna, zainteresovana javnost može da dostavlja svoje primedbe, predloge i sugestije na adresu MGSI, Nemanjina 22-26, Beograd ili elektronskim putem na e-mail adresu: tor@mgsi.gov.rs, navedeno je na sajtu ministarstva.

Osnovni razlog za donošenje Predloga zakona je dalje usklađivanje sa međunarodnim propisima i standardima u oblasti transporta opasne robe (ADR, RID i ADN), kao i rešavanje novonastalih situacija koje su se pojavile nakon poslednje izmene zakona 2018.

"Imajući u vidu da se radi o oblasti koja na međunarodnom polju trpi brze i učestale promene, neophodno je ispratiti ih i omogućiti efikasno prilagođavanje nacionalnog zakonodavstva tim promenama. Izmenama i dopunama izvršiće se usklađivanje sa pojedinim nacionalnim propisima, kao što su oni kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i inspekcijski nadzor", piše u obrazloženju objavljenom na sajtu MGSI.

Istaknuto je i da su ciljevi koji se postižu donošenjem ovog zakona usmereni na unapređenje bezbednosti pri transportu opasne robe, uspostavljanje efikasnosti u radu svih subjekata u ovoj oblasti, ponovno uvođenje ovlašćenih tela za ocenjivanje usaglašenosti ambalaže, pokretne opreme pod pritiskom i cisterni, kao i otklanjanje nejasnoća u primeni zakona, pravnih praznina u važećem zakonu, ali i detaljnije i jasnije uređenje pojedinih pitanja.

Problemi koji će se rešiti donošenjem ovog zakona, kako se dodaje, ne bi se mogli rešiti donošenjem podzakonskih akata, odnosno preduzimanjem drugih mera u obavljanju poslova državne uprave, već isključivo donošenjem Predloga zakona, s obzirom da je reč o pitanjima i odnosima koji su predmet uređivanja zakonom.

Prezentacije i rasprave o Nacrtu zakona kako je ranije najavljeno sprovešće se na okruglim stolovima, koje organizuje MGSI i to 7. juna u 11 časova u Novom Sadu u Privrednoj komori Vojvodine i 10. juna u Beogradu u Privrednoj komori Srbije (PKS) u 11 časova.