5. jun 2024 15:37

Irena Vujović: Deponija Duboko biće jedan od regionalnih centara za upravljanje otpadom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Deponija Duboko biće jedan od regionalnih centara za upravljanje otpadom

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su neophodno velika ulaganja u kapitalne zelene projekte kao što su regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom, i da će deponija Duboko u Užicu biti jedan od tih projekata.

U izjavi navinarima na brodu Kej 1, gde je u okviru Evropske zelene nedelje 2024, Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji i Program UN za razvoj (UNDP) organizovao svečani program kojim je obeležen Svetski dan zaštite zivotne sredine, Vujović je rekla da će u fokusu biti i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i zamena kotlova za prelazak na ekološki prihvatljivije energente.

"Sve su to ogromni projekti koji mnogo koštaju i za koje je potrebno vreme", konstatovala je Vujović.

Na pitanje novinara da li se uopšte isplati ulagati 30 miliona evra u deponiju Duboko, pošto je požar napravio veliku štetu i uništio foliju koja je trebalo da spreči zagađenje zemlje, Vujović je rekla da njeno Ministarstvo ima u planu da do 2027. izgradi šest regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, a da je plan bio da deponija Duboku bude jedan od njih i pre požara.

"To je viša sila i naravno da niko nije srećan zbog toga, ali ono što je dobro je da smo mi radili na toj dokumentaciji dve godine upravo sa evropskim konsultantima i sa konsultantima u Srbiji koji prednjače u tome. Imali smo mogućnost njihovog izbora na međunarodnim tenderima zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom razvojnom agencijom. Dakle, svakako su ljudi koji imaju struku i reference radili na tome", rekla je ministarka.

Kako je navela, telo deponije će se proširiti, stabilizovaće se teren, staviće se folije, biodrenovi, sve ono što je zakonski propisano po evropskim standardima. D

"Radit će se postrojenje za tretman biogasa, kako upravo se ne bi ti gasovi imali mogućnost paljenja, odnosno to je ono što uzrokuje požare. Radit će se svakako u narednim fazama i kompostana, odnosno deponija za zeleni otpad. I gradiće se transfer stanica u Požegi i to su naredne faze", navela je Vujović.

Ona je istakla da je prva faza od 30 miliona evra svakako sada najvažnija, jer će krenuti ozbiljni radovi.

"Još jednom želim da istaknem da ćemo mi, kao vlada Republike Srbije, obezbediti sredstva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije za nekoliko regionalnih centara. Mi očekujemo do kraja juna da se završi taj međunarodni tender, da vidimo ko su potencijalni izvođači, onda da se pregledaju ponude i da krenemo u kompletnu rekonstrukciju", poručila je ministarka.

Ona je dodala da sama izgradnja regionalinih centara neće biti dovoljna, već da moramo da menjamo svoje navike i preorijentišemo se na druge načine odlaganja otpada.

"Neophodna je primarna selekcija otpada po kućama, neophodno je da obezbedimo, takođe kroz evropske projekte, dodatne kante, kontejnere i smećare. Neophodno je da i mi, građani Srbije, da učestvujemo u tome zarad unapređenja životne sredine", poručila je ministarka zaštite životne sredine.

Kako je istakla, bez kapitalnih investicija mi ne možemo da upravljamo otpadom na najbolji mogući način.

"Zato nam se i događa da nam otpad završava u rekama, na planinskim vrhovima i sve ostalo. Moći ćemo i da pojačamo kontrolu, ali svakako kad budemo imali te uslove po svim svetskim standardima, mislim da ćemo svi mi biti mnogo odgovorniji", rekla je Vujović.