14. jun 2024 10:45

Rezultati istraživanja pokazali visok nivo zadovoljstva korisnika elektronskih usluga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rezultati istraživanja pokazali visok nivo zadovoljstva korisnika elektronskih usluga

Foto: Shutterstock.com/Song_about_summer, ilustracija

BEOGRAD - Prema najnovijem istraživanju agencije Ipsos vezanim za stavove o Portalu eUprava, 88 odsto građana i 97 odsto privrede je zadovoljno brzinom pružanja elektronskih usluga, dok je 86 odsto građana i 95 odsto privrede zadovoljno poslednje korišćenom elektronskom uslugom, saopštila je danas Kancelarija za IT i eUpravu.

Čak 90 odsto građana je zadovoljno brojem usluga na Portalu eUprava, a 95 odsto privrede je zadovoljno jednostavnošću korišćenja elektronskih usluga.

Rezultati ovog istraživanja takođe govore da šest od deset građana Srbije više voli da završava administrativne obaveze onlajn, što je značajno više nego pre godinu i po dana, a čak tri četvrtine privrede danas radije bira elektronski šalter umesto odlaska u državne institucije.

Kao najveću prednost elektronskih usluga javne uprave, korisnici ističu uštedu vremena koje bi inače proveli čekajući u redovima državnih ustanova.

Broj građana koji imaju nalog na Portalu eUprava neprekidno raste i sada iznosi 2,2 miliona, a najčešće korišćena usluga je zakazivanje termina za ličnu kartu ili pasoš, dok je eSanduče funkcionalnost koja beleži izuzetan rast upotrebe u odnosu na 2023. godinu.

Značajno više korisnika danas pristupa Portalu eUprava pomoću mobilne aplikacije ConsentID, koji podrazumeva prijavljivanje visokim nivoom pouzdanosti i mogućnost korišćenja kvalifikovanog elektronskog sertifikata u klaudu.

Udeo građana koji za prijavljivanje na Portal koristi aplikaciju ConsentID se više nego duplirao i iznosi 31 odsto.

Istraživanje stavova građana i privrede Srbije o Portalu eUprava sprovela je agencija Ipsos u okviru projekta EDGE (Enabling Digital Governance), koji se implementira za potrebe Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu, uz podršku Svetske banke, navedeno je u saopštenju.