17. jun 2024 18:06

Glišić i Vipotnik dogovorili prve korake u realizaciji zajedničkih projekata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glišić i Vipotnik dogovorili prve korake u realizaciji zajedničkih projekata

Foto: TANJUG/FOTO LIVE PRODUCTION

BANJALUKA - Ministar za javna ulaganja Srbije Darko Glišić i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik dogovorili su danas na sastanku u Banjaluci prve korake u realizaciji zajedničkih projekata, posebno u oblasti energetske efikasnosti.

Glišić je izrazio zadovoljstvo što je njegova prva zvanilčna poseta od stupanja na dužnost ministra u Vladi Srbije upravo Republici Srpskoj.

"Očekujem da će naša saradnja doprineti rastu životnog standarda građana Srbije i Srpske. Dva ministarstva nastojaće da zajednički apliciraju za međunarodne projekte energetske efikasnosti. Probaćemo da u narednom periodu dođemo do najboljeg modela za zajednički nastup prema stranim kreditorima, ali i razradimo druge modele finansiranja energetske obnove javnih objekata”, rekao je Glišić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Vipotnik je naveo da je do sada energetski sanirano 79 javnih zgrada iz oblasti školstva, zdravstva, sporta i javne uprave, kao i da međunarodni partneri nastavljaju sa projektima energetske efikasnosti, ali se više okreću privatnim objektima, zgradama i domaćinstvima, dok u Republici Srpskoj još ima potrebe za sprovođenjem projekata u javnom sektoru

"Procene su da je potrebno podići mere energetske efikasnosti u daleko većem broju javnih objekata, jer je većina školskih i bolničkih kapaciteta izgrađena sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka", rekao je Vipotnik.

Jedna od tema razgovora dva ministara bila je mogućnost za razmenu iskustava projektantskih kuća u Srpskoj i Srbiji u cilju kreiranja zajedničkih kriterijuma kako bi lakše dobile dozvole u obe zemlje.

Dogovoreno je da se zaključci koji se utvrde sprovode na tehničkom nivou, a potom ponovo bude održan uzvratni sastanak i pregled aktivnosti.

Glišić se tokom posete Republici Srpskoj sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

On je podsetio da je na sastanku sa delegacijom Republike Srpske uoči Svesrpskog sabora razgovarao o mogućnostima saradnje, a da je danas napravljen prvi korak i da su dogovorene zajedničke aktivnosti.