27. jun 2024 17:25

U Kineskom kulturnom centru u Beogradu otvorena izložba svile

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kineskom kulturnom centru u Beogradu otvorena izložba svile

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - U Kineskom kulturnom centru u Beogradu danas je otvorena izložba svile na kojoj se predstavljaju najfiniji svileni materijali i proizvodi renomiranih proizvođača i zanatlija.

Kako je rečeno na otvaranju, ovaj događaj približava posetiocima bogatu istoriju i izuzetnu zanatnu povezanost sa svilom.

Istaknuto je i da je svila nastala u Kini pre nekoliko hiljada godina i da je "Putem svile" osvojila i zaodenula čitav svet.

"Svila nije samo materijal od kojeg se izraduju luksuzni odevni predmeti, ona je oličenje umetnosti i lepote", rekao je savetnik za kulturu ambasade Kine u Srbiji Tang Dašeng.

On je u ime kineske ambasade u Srbiji uputio čestitke na održavanju ove manifestacije i poželeo iskrenu dobrodošlicu svim gostima koji, kako je naglasio, vole kinesku kulturu.

"Kina je rodno mesto svile. Svila je veliko otkriće starih Kineza i hiljadama godina kineska svila je svojom jedinstvenom teksturom, lepim bojama i dubokim kulturnim značajem, dala je dragocena nasleđa ljudske civilizacije. Tehnologija i umeće njenog proizvodnja su najvažniji elementi puta svile", rekao je on.

Dašeng je dodao i da je Srbija važan partner Kine u zajedničkoj izgradnji pojasa puta svile.

"Saradnja između Kine i Srbije u različitim oblastima ostavila je značajne rezultate i postavila je model i primer u Evropi", kazao je on.

Podsetio je i na nedavnu posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji koji je zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem objavio da izgrađuju kinesku i srpsku zajednicu za zajedničku budućnost.

"Neka svila služi kao veza koja povezuje prijateljstvo između Kine i Srbije", rekao je Dašeng.

Na izložbi se moglo čuti da svila potiče iz Kine, što je dovelo do toga da se Kina naziva "Zemlja svile" (Seres).

Najstariji komadi svile i svilene niti na svetu, kako je rečeno, pronađeni su na arheološkom nalazištu Ćanšanjang u provinciji Džeđang, koje datira od pre 4.000 godina, zbog čega je to mesto nazvano ,,Izvor svile na svetu".

Kao kraljica vlakana, svila se širila kroz pomorske kopnene trgovinske puteve Puta svile.

Stigla je na Istok do Severne Koreje i Japana, na Zapad do Centralne i Zapadne Azije, pa sve do Evrope i Afrike, na Jug do Indije i Jugoistočne Azije.