1. jul 2024 07:14

Li Ming: Sporazum podsticaj izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Li Ming: Sporazum podsticaj izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, koji je danas stupio na snagu obezbediće nove institucionalne garancije za bilateralnu ekonomsku i trgovinsku saradnju i obeležiće dalje unapređenje i razvoj praktične saradnje dve zemlje, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

On je u autorskom tekstu za list "Politika" rekao i da će sporazum podstaći ekonomiju da postigne veći rast i zaposlenost, a stvoriće i povoljnije, pogodnije, transparentnije i stabilnije poslovno okruženje za preduzeća u Kini i Srbiji i dati novi zamah izgradnji zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

"Ovo je sporazum o slobodnoj trgovini koji koristi i preduzećima i narodu. Kao rezultat toga, potrošači i preduzeća u obe zemlje dobiće više kvalitetnih i jeftinih uvoznih poljoprivrednih proizvoda, energenata i mineralnih sirovina, kao i industrijskih gotovih proizvoda", rekao je ambasador Kine.

Prema njegovim rečima ovaj sporazum ima ogroman potencijal, jer ne samo da olakšava trgovinu, već unapređuje investicionu saradnju i integraciju industrijskog lanca, bolje iskorištavanje njihovih ekonomskih prednosti i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti.

Ambasador podseća da je u prethodnih 10 godina, u oblasti trgovine, obim bilateralne trgovine dve zemlje povećan tri puta, izvoz Srbije u Kinu 60 puta, a Kina je postala drugi najveći trgovinski i važan investicioni partner Srbije.

"Nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini očekuje se da će se kineski izvoz automobila, fotonaponskih modula, litijumskih baterija, telekomunikacione opreme, mašina i drugih proizvoda u Srbiju dodatno proširiti, dok će povoljne izvozne proizvode koje Srbija prioritizuje, kao što su vina, meso, mlečni proizvodi, voće i orašasti plodovi, ući po povoljnijim cenama na ogromno kinesko tržište od 1,4 milijarde ljudi", rekao je Li Ming.

On je izrazio nadu da će svi sektori industrije, trgovine, nauke i tehnologije, finansija, kulture i turizma dve zemlje iskoristiti stupanje na snagu Sporazuma kao povoljnu priliku i nastaviti da uvećavaju obostrano korisnu saradnju.

"Da će služiti poboljšanju blagostanja i ojačanju čeličnog prijateljstva između dva naroda, dati pozitivan podsticaj promovisanju liberalizacije i olakšavanju trgovine i investicija, kao i izgradnji univerzalno korisne i inkluzivne ekonomske globalizacije, čime će dati nove doprinose velikim poduhvatima izgradnje zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću", zaključio je on.